Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΥΤΌ ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Υλικά:
2 κουταλιές ζάχαρη
125 gr σκούρη σοκολάτα
2 κουταλιές brandy ή κονιάκ
4 αβγά (χωρισμένα)
2 ασπράδια
άχνη για σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ, και αχνίζουμε με τη 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη.Σπάζουμε τη σοκολάτα και τη λιώνουμε σε μπέν μαρί με το brandy ή το κονιάκ.Το αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη.Χτυπάμε τα ασπράδια , ρίχνουμε μια κουταλιά από τα ασπράδια στη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί .Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του σουφλέ τοποθετούμε από πάνω λαδόκολλα και ψήνουμε.Τα σερβίρουμε αμέσως αφού τα αχνίσουμε.

Μπορούμε να σερβίρουμε με σάλτσα σκούρης σοκολάτας ή πικρή σάλτσα μόκας. 

ΚΟΤΌΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΡΜΕΖΆΝΑ


Υλικά:
1 κοτόπουλο 1 ½ – 2 κιλά
½ φλιτζάνια τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη
1 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
4 κρόκοι αβγών
2 κουταλιές κοφτές αλεύρι
2 κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και πλένετε το κοτόπουλο.Το κόβετε σε κομμάτια.Βάζετε σε κατσαρόλα το μισό βούτυρο να κάψει και ρίχνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδοψηθούν. Αλατοπιπερένετε και αφήνετε να σιγοβράσουν επί 30 λεπτά, προσθέτοντας ένα φλιτζανάκι ζεστό νερό.Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να λιώσει και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι να διαλυθεί καλά ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος και τη μισή παρμεζάνα. Ανακατέψτε να ενωθούν και κατεβάζετε από τη φωτιά.Χτυπάτε καλά τους κρόκους και τους προσθέτετε στο μείγμα.Παίρνετε ένα πυρέξ το βουτυρώνετε και το πασπαλίζετε με παρμεζάνα και φρυγανιά.Τοποθετείτε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σκεπάζετε με τη σάλτσα.Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, κατόπιν με φρυγανιά ραντίζετε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο και βάζετε να ροδοψηθεί σε δυνατό φούρνο επί 15 λεπτά. Σερβίρεται απ'ευθείας στο τραπέζι.