Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΔΥΟΣΜΟΥ

ΥΛΙΚΑ
Φύλλα κρούστας                       36 φύλλα ( 20χ30 εκατοστά)
Βούτυρο λιωμένο                      85 γραμ.
Καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο         2 κουταλιές σούπας

ΓΕΜΙΣΗ
Καρύδια                                       1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σε κομματάκια
Φιστίκια Αιγίνης                          1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σε κομματάκια
Κανέλα                                         1       κουταλιά τσαγιού
Ζάχαρη καφέ                                 1/3   φλιτζάνι τσαγιού
Βούτυρο                                         45   γραμ.

ΣΙΡΟΠΙ ΔΥΟΣΜΟΥ
Νερό                                              3/4    φλιτζάνι τσαγιού
Ζάχαρη                                           1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
Δυόσμος                                         1/2    φλιτζάνι τσαγιού φύλλα , κομμένα σε λωρίδες
Ανθόνερο                                           1    κουταλιά τσαγιού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.Βάζετε στο μπλέντερ τα καρύδια, τα φιστίκια, την κανέλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα δουλεύετε μέχρι να κοπούν ψιλά.
Βάζετε ένα φύλλο μέσα σε φόρμα για κέικ, 20χ30 εκατοστά και το αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο που έχετε ανακατέψει με καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο. Βάζετε επάνω 11 επιπλέον φύλλα αλείφοντας τα με το μείγμα βουτύρου και λαδιού. Απλώνετε επάνω τους τη μισή γέμιση. Βάζετε άλλα 12 φύλλα , αλείφοντας τα με βούτυρο και λάδι. Σκορπίζετε πάλι την υπόλοιπη γέμιση και βάζετε επάνω τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα αλείψετε και αυτά με βούτυρο και λάδι. Κόβετε τον μπακλαβά κομμάτια στο σχήμα διαμαντιού και τον ψήνετε 1 ώρα. Βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και τον δυόσμο σε μικρή κατσαρόλα, πάνω από χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το σιγοβράζεται 6 λεπτά και το στραγγίζετε να φύγουν τα φύλλα δυόσμου. Προσθέτετε το ανθόνερο. Όταν ψηθεί ο μπακλαβάς τον αφήνετε 5 λεπτά και ρίχνετε επάνω το σιρόπι. Τον σερβίρετε ζεστό ή κρύο με καφέ.

ΠΕΡΣΙΚΟ ΡΥΖΙ

ΥΛΙΚΑ
Λάδι φυτικό                        4 1/2 κουταλιές
Κρεμμύδι                                  1 μεγάλο ψιλοκομμένο
Τζίντζερ                                        πολύ λίγο
Ρύζι                                            4 φλυτζάνια ,πλυμένο και στραγγισμένο
Νερό                                          6 φλυτζάνια
Αλάτι
Σκόρδο                                       1/4 κουταλάκι
Δάφνη                                           2 φύλλα
Κανέλα                                       1/4 κουταλάκι
Κάρδαμο                                    1/4 κουταλάκι
Γάλα εβαπορέ                             1/2 φλυτζάνι
Αμύγδαλα                                     4 κουταλιές καθαρισμένα , χτυπημένα σε πελτέ

ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
Κρεμμύδι                                        1 κομμένο σε φέτες ,τηγανισμένο
Αμύγδαλα                                      1/4 φλυτζάνι καθαρισμένα , τηγανισμένα λίγο
Σταφίδες                                        1/2 φλυτζάνι , τηγανισμένες μέχρι να φουσκώσουν

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και τηγανίζουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι , ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το νερό , αλάτι, δάφνη, σκόρδο, κανέλα και κάρδαμο. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε , το βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το γάλα και το πελτέ τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ,το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει το ρύζι( που και που ανακατεύουμε για να μην καεί) .
Το ανακατεύουμε με την γαρνιτούρα και σερβίρουμε.

ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ
Συκωτάκια                           1 1/2 - 2  κιλά
Μανιτάρια                                    300 γραμ. σε φέτες
Μπέικον                                       300 γραμ.
Κρεμμυδάκια                                 40 γραμ. ψιλοκομμένα φρέσκα
Βούτυρο                                          30 γραμ. + 60 γραμ.
Αλάτι
Πιπέρι
Νερό

Κρασί λευκό                    

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ρίχνουμε τα συκωτάκια σε μια κατσαρόλα, αφού πρώτα τα ξεπλύνουμε με αρκετό νερό, για να βράσουν (να μην είναι όλα σκεπασμένα με νερό).
Δοκιμάζουμε και μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε το ζουμί, το κρατάμε, ρίχνουμε το βούτυρο (60 γραμ.) και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα , σβήνοντας με λίγο κρασί ( 1 νεροπότηρο). Λειώνουμε σε ένα τηγάνι (30 γραμ.) βούτυρο και τηγανίζουμε τα κρεμμυδάκια και το μπέικον. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα , προσθέτουμε τα μανιτάρια για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι και τα αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε στα μανιτάρια-  μπέικον λίγο άσπρο κρασί για να σβήσουν.
Ανακατεύουμε τα μανιτάρια, μπέικον, κρεμμυδάκια με τα συκωτάκια. Όταν τα σερβίρουμε ρίχνουμε από επάνω το ζουμί που αφαιρέσαμε από τα συκωτάκια.