Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Γαρίδες Γιουβέτσι

για 4 μερίδες 

ΥΛΙΚΑ
500 gr κριθαράκι χοντρό
1 κιλό γαρίδες καθαρισμένες 
1 φλιτζάνι λευκό κρασί 
1 μεγάλο κρεμμύδι  ψιλοκομμένο 
4 σκελίδες σκόρδο 
1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας 
150 gr φέτα κομμένη σε κύβους 
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1/2 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος 
1/2-1 φλιτζάνι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο  μαύρο 

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό μέχρι να μισοψηθεί. Στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό ξεχωριστά.Ανακατεύουμε το κριθαράκι με λίγο λάδι.
  2. Σοτάρουμε τις γαρίδες σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά , ή μέχρι να ροδίσουν.Σβήνουμε με το μισό κρασί και μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά.Αδειάζουμε το τηγάνι, κρατώντας τις γαρίδες μέσα στον ζωμό τους ξεχωριστά.Στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.Προσθέτουμε το σκόρδο και τα γυρίζουμε για 1 λεπτό.Προσθέτουμε τη ντομάτα και το υπόλοιπο κρασί και μόλις πάρει βράσει κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  3. Σε ένα ελαφρώς λαδωμένο σκεύος γιουβέτσι ανακατεύουμε το κριθαράκι μαζί με το μείγμα της ντομάτας, της γαρίδες και το ζωμό τους.Αλατοπιπερώνουμε.Τοποθετούμε τούς κύβους της φέτας και το ξύσμα και ανακατεύουμε αλαφρός.Ψήνουμε το γιουβέτσι, σκεπασμένο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι το κριθαράκι να γίνει τρυφερό.Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, ανακατεύουμε για να μαραθεί, και σερβίρουμε αμέσως.  

Τάρτα πορτοκαλιού με μαρέγκα

Φύλλο για τάρτα 
45 gr κορν φλάουρ
315 ml νερό 
30 gr βούτυρο 
χυμός και ξύσμα από 2 μικρά πορτοκάλια 
χυμός και ξύσμα από ένα μικρό lime 
2 αβγά χωρισμένα 
185 gr ζάχαρη 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο και ετοιμάζουμε τη ζύμη τάρτας, την απλώνουμε στη φόρμα και τη ψήνουμε.Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κορν φλάουρ με λίγο νερό να γίνει μαλακή πάστα και στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και βούτυρο.Τα βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς (2'-3').Ρίχνουμε τους χυμούς και το ξύσμα, τους κρόκους και το 1/3 της ζάχαρης.Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια και το μισό της υπόλοιπης ζάχαρης μέχρι να γίνει μαρέγκα σφιχτή.Προσθέτουμε και το μισό και απλώνουμε τη μαρέγκα πάνω από τη γέμιση που έχουμε τοποθετήσει στη ζύμη της τάρτας,Ψήνουμε για 20'-30' μέχρι η μαρέγκα να γίνει ξανθή.Σερβίρεται ζεστή και κρύα.

CHOCOLATE BRANDY SNAP GATEAU

ΥΛΙΚΑ
225 gr σκούρη σοκολάτα κομμένη
225 gr ανάλατο βούτυρο μαλακό
200 gr αυγά χωριστά
5 ml άρωμα βανίλιας
150 gr φουντούκια
60 ml φρέσκες άσπρες γαλέτες
φλούδες από ένα πορτοκάλι
1 ποσότητα σοκολατένια ganache για γέμισμα

για τα brandy snaps
50 gr ανάλατο βούτυρο
50 gr ζάχαρη ψιλή
75 gr σιρόπι
50 gr αλεύρι
5 ml μπράντι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Προθερμένεται το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνετε 2 ταψιά 20 cm και βάζετε αντικολλητικό χαρτί.
Λιώνετε τη σοκολάτα και την βάζετε στην άκρη να κρυώσει
Ανακατεύεται το βούτυρο με την ζάχαρη σε ένα μπολ μέχρι να γίνει αφράτο
Χτυπάτε τους κρόκους και τη βανίλια, προσθέτετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε.
Σε καθαρό μπολ ρίχνετε τα ασπράδια των αβγών και το ανακατεύετε  με το υπόλοιπο μείγμα σοκολάτας, φουντουκιών,γαλέτας, και φλούδας πορτοκάλι.
Χωρίζετε το μείγμα σε έτοιμα ταψιά με λεία επιφάνεια και ψήστε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Φτιάξτε το Brandy snaps, χωρίστε 2 φύλλα αντικολλητικά , λιώστε το βούτυρο , ζάχαρη, και σιρόπι μαζί.
Ανακατέψτε το βούτυρο μέχρι να γίνει λείο.Κατεβάστε απο τη φωτιά και ανακατέψτε το αλεύρι με το μπράντι.
Βάλτε μικρές κουταλιές στο ταψί και ψήστε για 8-10 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.Αφήστε να κρυώσουν.
Αμέσως σπάστε άκρες από κάθε μπράντι σναπ, αν είναι πολύ σκληρά μαλακώστε τα στο φούρνο.