Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ ΚΑΙ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
Μασκαρπόνε                                     500 γραμ.
Κρέμα γάλακτος                               300 γραμ.
Αυγά                                                      5
Ζάχαρη                                               150 γραμ.
Λευκή σοκολάτα                                300 γραμ.
Σαβαγιάρ                                             200 γραμ. ( 1 πακέτο)
Καφές στιγμιαίος                                  2   κουταλιές σούπας
Νερό                                                    1/2 φλυτζάνια
Ρούμι                                                    2    σφηνάκια
Σιρόπι σοκολάτας για το σερβίρισμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Κόβετε τη λευκή σοκολάτα σε μικρότερα κομμάτια και την αφήνετε σε μπαιν μαρί για να λιώσει.
Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και τους χτυπάτε με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτο μείγμα. Προσθέτετε σιγά σιγά το μασκαρπόνε και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια , προσθέτετε και την λιωμένη σοκολάτα.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, σε σαντιγί και ανακατεύετε με το μείγμα μασκαρπόνε και σοκολάτας.
Διαλύετε τον καφέ στο νερό, ανακατεύετε με το ρούμι και βουτάτε ελαφρά τα σαβαγιάρ. Στρώνετε τα σαβαγιάρ σε φόρμα 20 εκατ. με ελατήριο ή σε 8 μικρές μεταλλικές φόρμες.
Μοιράζετε το μείγμα, μασκαρπόνε και σοκολάτας και αφήνετε στο ψυγείο τουλάχιστον 8 ώρες, για να σταθεροποιηθεί.
Σερβίρετε με σιρόπι σοκολάτας.

ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΕΛΑΦΙΟΥ ΜΕ ΜΑΡΟΝ ΓΚΛΑΣΕ ΚΑΙ ΜΠΡΑΝΤΥ

ΥΛΙΚΑ
Κρεμμύδι                                     1     μέτριο τριμμένο
Βούτυρο ή μαργαρίνη                  150 γραμ.
Μανιτάρια                                    300 γραμ. κομμένα
Κοτόπουλο ζωμός                        2    φλυτζάνια
Πιπέρι μαύρο                                 1    κουταλάκι σε κόκκους κοπανισμένο
Αρωματικά                                    1    δεματάκι (δάφνη, μαιντανό, θυμάρι, δενδρολίβανο)
Φιλετάκια ελαφιού                       600 γραμ.
Μαρόν γκλασέ                             200 γραμ. κομμένα
Μπράντυ                                        1    φλυτζανάκι
Μαυροδάφνη                                 2     κουταλιές
Αλάτι-πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
1. Μαραίνετε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι με λίγο νερό. Προσθέτετε 50 γραμ. από το βούτυρο και σωτάρετε το κρεμμύδι ώσπου να πάρει χρώμα, προσθέτετε και τα μανιτάρια, αλάτι,πιπέρι και αφήνετε το μείγμα σε σιγανή φωτιά 10 λεπτά. Μεταφέρετε το μείγμα σε πιατέλα και το διατηρείτε ζεστό.
2. Βάζετε στην κατσαρόλα που σωτάρατε το κρεμμύδι, το ζωμό κοτόπουλου, το πιπέρι , το δεματάκι με τα αρωματικά, λίγο αλάτι, 500 γραμ. από το βούτυρο , ανακατεύετε και βράζετε τη σάλτσα για 10 λεπτά ή ώσπου να πήξει ελαφρά. Τη σουρώνετε και τη διατηρείτε ζεστή.
3. Σωτάρετε σε τηγάγι με αντικολλητική επένδυση, σε μέτρια φωτιά, τα φιλετάκια ελαφιού με το υπόλοιπο βούτυρο. Τα αφήνετε να ψηθούν 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά , μεταφέρετε τα φιλετάκια στην πιατέλα με τα μανιτάρια.
4. Ρίχνετε στο τηγάνι τη σάλτσα, τα μαρόν γκλασέ, το μπράντυ και την μαυροδάφνη, ανακατεύετε και βράζετε τη σάλτσα για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Περιχύνετε με τη σάλτσα τα φιλετάκια και σερβίρετε.

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ (ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ)

ΥΛΙΚΑ
Γαρίδες                                   1  κιλό
Ελαιόλαδο                           1/2  φλυτζάνι
Σκόρδο                                   1  σκελίδα
Ντομάτες                               3  ψιλοκομμένες
Κρεμμύδι                               1  ψιλοκομμένο
Κρασί λευκό                           1  ποτήρι
Ντοματοπελτές                       1  κουταλιά σούπας
Μαιντανός                               1  κουταλιά σούπας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και βγάζετε το εντεράκι τους , αφήνοντας μόνο την ουρά και
το κεφάλι.
Ξανθαίνετε τις γαρίδες σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνετε με κρασί μετά από 2 λεπτά. Ρίχνετε τις ντομάτες και τον πελτέ, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσουν για 6 λεπτά ακόμα.
Σερβίρετε καυτό, ρίχνοντας τη φέτα από πάνω κομμένη σε μικρά κομματάκια και πασπαλίζοντας με μαιντανό.