Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Soufle glace au grand marnier

Υλικά 
8 μπισκότα savoyard κομμένα στη μέση κατα μήκος
6 κρόκους αβγών
170 gr ζάχαρη
1 κοφτό κουτάλι τριμμένη φλούδα πορτοκάλι
75 gr νερό
600 gr creme fraiche
1 κοφτό κουτάλι cocoa (όχι γλυκό)

Εκτέλεση
Τυλίγουμε ένα σκεύος για σουφλέ του 1 kg περίπου με λαδόχαρτο έτσι ώστε να προεξέχει το χαρτί 5-7cm από το χείλος του σκεύους και το δένουμε με ένα σπάγκο.
Βάζουμε το σκεύος στην κατάψυξη.
Τοποθετούμε τα savoyard σε ένα ταψί και τα ραντίζουμε με grand marnier.
Χτυπάμε τους κρόκους σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να πήξουν και να πάρουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα  (σαν λεμόνι).
Αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, τη φλούδα πορτοκαλιού και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.Τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα και να φθάσει τους 230 f ή όταν ρίχνουμε μερικές σταγόνες σε κρύο νερό να πήζουν αμέσως.
Αμέσως ρίχνουμε το σιρόπι στους κρόκους σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς
Συνεχίζουμε να χτυπάμε για 10-15 λεπτά μέχρι να πήξουν οι κρόκοι, να γίνουν σαν κρέμα, οπότε προσθέτουμε 2 κουταλιές Grand Marnier.
Χτυπάμε την   creme fraiche μέχρι να πήξει καλά και την ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα με τους κρόκους , μέχρι να μην υπάρχει κανένα ίχνος άσπρου.
Στρώνουμε περίπου 4cmμείγμα στο σκεύος του σουφλέ τοποθετούμε τα μισά savoyard προσθέτουμε κρέμα (μείγμα) 2,5 cm τα υπόλοιπα savoyard  και ξανά μείγμα μέχρι το χείλος.
Βάζουμε το σκεύος στη κατάψυξη για 20 λεπτά και το μείγμα στο ψυγείο.
Προσθέτουμε το υπόλοιπον μείγμα και καταψύχουμε για 6 ώρες.


Αγκινάρες γεμιστές

Υλικά 
6 καρδιές από αγκινάρες
28 gr αλεύρι
1,8 kg κρύο νερό
3 κουτάλια χυμό λεμόνι
2 κοφτές κουταλιές αλάτι
3 τομάτες μεσαίου μεγέθους
40 gr καθαρό βούτυρο
1/2  κουταλάκι αλάτι
φρεσκοκομμένο πιπέρι

Εκτέλεση 
Σε ένα μεγάλο τηγάνι (κατσαρόλα) ανακατεύουμε το αλεύρι με 6 κουτάλια νερό μέχρι να γίνει σαν κρέμα και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, λεμόνι, και ένα κοφτό κουτάλι αλάτι.
Ρίχνουμε τις αγκινάρες με το βαθούλωμα προς τα κάτω.
Βράζουμε και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη τη κατσαρόλα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες.
Αφαιρούμε τις αγκινάρες και τις ξεπλένουμε σε κρύο νερό και τις ξαναρίχνουμε στο ζουμί τους (μπορούμε να τις αφήσουμε έτσι για 2-3 ώρες).
Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τις τομάτες για 10 δευτερόλεπτα περίπου.Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε.Τις κόβουμε στη μέση, τις πιέζουμε απαλά για να βγουν τα σπόρια και τις βάζουμε σε μια πετσέτα σφίγγοντας για να πάρουν το σχήμα μικρής μπάλας.
Λιώνουμε το  βούτυρο και αλείφουμε τις τομάτες, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί τις αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις αφήνουμε έτσι περίπου 1 ώρα πριν τις ψήσουμε.
Για να σερβίρουμε ψήνουμε τις τομάτες για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Εντωμεταξύ ξεπλένουμε τις αγκινάρες και τις στεγνώνουμε.Ζεσταίνουμε το  βούτυρο σε ένα τηγάνι για 10 δευτερόλεπτα, ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις περιχύνουμε με το βούτυρο και το κουταλάκι αλάτι, χαμηλώνουμε όσο περισσότερο γίνεται τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να ζεσταθούν καλά χωρίς να ροδίσουν.
Βάζουμε τις αγκινάρες σε ένα ζεστό πιάτο και από πάνω τις τομάτες.