Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΛΑΧΑΝΙΚΑ TEMPURA

                                                                  ΥΛΙΚΑ
2 αβγά 
1/2 φλιτζάνι παγωμένο νερό 
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 
βιολογικό ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
μια μελιτζάνα κομμένη σε χονδρές λωρίδες 
225 gr μπρόκολο, μόνο τις κορυφές ξεχωρισμένες σε μικρά μπουκετάκια 
1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς τους σπόρους, κομμένη σε λωρίδες 
125 gr σπαράγγια μόνο τις κορυφές 
φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού (αν βρείτε ) αλάτι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Χτυπήστε ελαφριά με το σύρμα τα αβγά και το νερό.Ρίξτε μέσα όλο το αλεύρι μαζί και χτυπήστε όλο το μείγμα ελαφρά, μέχρι να γίνει το κουρκούτι ομοιογενές.Ζεστάνετε σε βαθύ τηγάνι αρκετό λάδι (το ύψος του στο τηγάνι να είναι περίπου 5 εκατοστά).Βουτήξτε τα λαχανικά στο κουρκούτι να καλυφθούν καλά και όταν το λάδι γίνει καυτό, βάλτε τα στο τηγάνι τμηματικά και τηγανίστε τα για 3-4 λεπτά ,έως ότου γίνουν τραγανά και πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.Στραγγίξτε τα σε απορροφητικό χαρτί και αλατίστε τα καλά.Αν έχετε και βασιλικό τηγανίστε τον στο τέλος, αφού τον βουτήξτε και αυτόν στο κουρκούτι.για μερικά μόνο δευτερόλεπτα.
Σερβίρετε αμέσως 
Tip: Συνοδεύεστε τα με dip πορτοκαλιού.  

ΠΑΠΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


ΥΛΙΚΑ 
1 πάπια 1,2 - 2 κιλά 
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού 
2-3 πορτοκάλια για το γαρνίρισμα 
1 καρότο 
1 κρεμμύδι 
100 gr φρέσκο βούτυρο 
αλάτι 
πιπέρι 
2-3 κουταλιές ζάχαρη 
1 κουτ. σούπας καλό κονιάκ 
4 κουτ. σούπας λικέρ
1 κουταλιά ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε την πάπια κομμένη σε κομμάτια μαζί με το ψιλοκομμένο καρότο και κρεμμύδι.Προσθέτουμε το κονιάκ και το λικέρ, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά προσθέτοντας 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού.
Σουρώνουμε τη σάλτσα και τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Για να σερβίρουμε τοποθετούμε την πάπια σε μια πιατέλα και την περιχύνουμε με την σάλτσα πορτοκάλι.Κόβουμε τα πορτοκάλια σε φέτες και τα τηγανίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.Το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μελώσουν.
Βάζουμε τις γλασσαρισμένες φέτες πορτοκαλιού γύρω γύρω στην πιατέλα σαν γαρνιτούρα.
Διάρκεια:1 ώρα περίπου 

ΓΑΡΙΔΕΣ TEMPURA

ΥΛΙΚΑ 
(Για 4-6 άτομα)
  • 15 μέτριες γαρίδες ή καραβίδες
  • 2 φλιτζάνια ρυζάλευρο 
  • 1 αβγό 
  • 1 φλιτζάνι νερό 
  • αλεύρι για τηγάνισμα 
  • λάδι για τηγάνισμα 
  • Soy sauce ή γλυκιά σάλτσα chilli για το σερβίρισμα 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζετε το ρυζάλευρο, το αβγό και το νερό σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά 
  2. Βάζετε σε ένα γουοκ (ή αν δεν έχετε, σε ένα τηγάνι) το λάδι και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Βουτάτε τις γαρίδες στο μείγμα και μετά το αλεύρι και ψήνετε από ένα λεπτό την κάθε πλευρά.
  4. Τις βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το λάδι