Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

SANTA RUN!

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου το απόγευμα  θα πραγματοποιηθεί  το δεύτερο Santa run στη παραλία Θεσσαλονίκης, μια διοργάνωση εθελοντισμού και προσφοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το παρακάτω σύνδεσμο.

ΝTOMATAKIA


ΥΛΙΚΑ
10-12 μικρές τομάτες
90 gr βούτυρο
1 κουταλάκι αλάτι
άσπρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Ρίχνουμε τις τομάτες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και βράζουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.
Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε, πιέζοντας ελαφρά για να φύγει ο χυμός και τα κουκούτσια.Τις τυλίγουμε μια μια με μια πετσέτα και και τρίβοντας την της δίνουμε στρόγγυλο σχήμα.Βουτυρώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τις τομάτες, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί το σκεπάζουμε και τις αφήνουμε περίπου 1 ώρα  πριν τις ψήσουμε.
Τις ψήνουμε σε πολύ ζεστό φούρνο για 8-10 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως.

DUXELLES

ΥΛΙΚΑ

500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
55 γραμμάρια βούτυρο
4 κουταλιές ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα ή κοκκάρι
4 κουταλιές ξερά κρεμμύδια
1/2 κουταλιές χυμό λεμονιού
αλάτι, άσπρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τυλίγουμε τα μανιτάρια με μία πετσέτα λίγα λίγα και τα πιέζουμε για να φύγει όσο περισσότερο ζουμί γίνεται. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να ροδίσουν. Τότε προσθέτουμε το λεμόνι και τα μανιτάρια. Ανακατεύοντας συνεχώς, τα τηγανίζουμε για 10 με 15 λεπτά. Τα βγάζουμε από τη φωτιά όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά,( αλλά μην ροδίσουν τα μανιτάρια)
Αν χρησιμοποιήσουμε το μείγμα αμέσως, το αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Αν το βάλουμε στο ψυγείο ή κατάψυξη δεν το αλατοπιπερώνουμε παρά μόνο όταν θελήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε.

BLUE CHEESE SAUSE

ΥΛΙΚΑ
115 γραμμάρια βούτυρο
115 γραμμάρια αλεύρι
600 γραμμάρια γάλα
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
250 γραμμάρια ροκφόρ ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και προσθέτουμε το αλεύρι. Το ψήνουμε για 1 με 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα.
Το βράζουμε και προσθέτουμε το αλάτι.
Μετά από 2-3 λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ροκφόρ ανακατεύοντας. Μόλις λιώσει το τυρί το βγάζουμε από τη φωτιά.

TOMATO SAUCE

ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό ώριμες ντομάτες
60 γραμμάρια μαργαρίνη ή ηλιέλαιο
60 γραμμάρια αλεύρι
2 κουταλιές σούπας τοματοπελτές
2 φύλλα δάφνης 
αλάτι πιπέρι θυμάρι
500 γραμμάρια νερό
2 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά στο τηγάνι και τα βράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά.
Μόλις βράσουν χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε για 10 με 15 λεπτά. 
Αφαιρούμε τη δάφνη.

ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κρεμμύδια (λωρίδες) 
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/4 βούτυρο  
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλάκια άσπρο ξύδι
1/4 φλιτζανιού άσπρο λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι κοτοπούλίσιο στοκ 
1 1/ 2 φλιτζάνι γραβιέρα
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τηγανίζουμε τα κρεμμύδια για 45 λεπτά σε χαμηλή με μέτρια φωτιά σκεπασμένα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ξεσκέπαστα για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν τα κρεμμύδια.Ρίχνουμε το κρασί, στοκ και ένα φλιτζάνι νερό, το δίνουμε μία βράση και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.Προσθέτουμε τη γραβιέρα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.Ρίχνουμε τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Σερβίρετε αμέσως.

ΣΟΓΙΑ ΠΙΠΕΡΟΝΕ

ΥΛΙΚΑ
3 μεγάλες πιπεριές (πράσινες) 
1/3 φλιτζανιού του καφέ σόγια
1 κον κασε
μία κονσέρβα ντοματάκια με το ζουμί τους  
τρεις κουταλιές καλαμποκέλαιο 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν.Ρίχνουμε τη σόγια και ανακατεύουμε για μισό λεπτό. Μετά ρίχνουμε το κον κασε και τα ντοματάκια, μέχρι να πήξει η σάλτσα σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Δοκιμάζουμε στο τέλος για αλάτι και πιπέρι.