ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι 1.4 κιλό
Αυγά 8
Ελαιόλαδο 20 κουταλάκια
Νερό (λίγο)
Αλάτι 4 κουταλιές (κοφτές)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε νερό (λίγο-λίγο) αν χρειάζεται. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά τουλάχιστον (προσθέτουμε αλεύρι αν κολλάει).
Τυλίγουμε την ζύμη σε λαδόχαρτο και την αφήνουμε για 10 λεπτά.
Διαιρούμε την ζύμη σε 8 μπάλες και μετά κάθε μπάλα στα 2, ανοίγουμε 2 φύλλα με κάθε κομμάτι μπάλας(μέχρι να γίνει πολύ λεπτό).
Αλευρώνουμε καταρχήν το φύλλο και προσθέτουμε αλεύρι αν κολλάει.
Κάνουμε ρολό τα φύλλα και τα κόβουμε κάθετα, υπολογίζοντας το κάθε κόψιμο ανάλογα με τι μακαρόνια θέλουμε και ξετυλίγουμε αμέσως.
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009
ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ
Λουκάνικα χωριάτικα 1 κιλό
Πατάτες (φέτες τσιπς πάχους 5 εκ.) 3 κιλά
Νερό βραστό αλατισμένο
Ζωμός από κοτόπουλο 6 κουταλιές
Ξύδι (άσπρου κρασιού) 6 κουταλιές
Μουστάρδα (σκόνη) 1 κουταλάκι
Ελαιόλαδο 12-20 κουταλιές
Κρεμμυδάκι (φρέσκο) 4 κουταλιές ( κομμένα σε ψιλές φέτες)
Μαϊντανός 6 κουταλιές (ψιλοκομμένο)
Κάπαρη
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τρυπάμε τα λουκάνικα με ένα πιρούνι, για να μην σπάσει η πέτσα. Τοποθετούμε τα λουκάνικα σε μια ρηχή φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε κρύο νερό ώστε να τα καλύπτει. Τα δίνουμε μια βράση σε μέτρια φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, ξεσκέπαστα. Τοποθετούμε τα λουκάνικα σε χαρτοπετσέτα για να στεγνώσουν και να κρυώσουν. Με ένα μυτερό μαχαίρι σκίζουμε την πέτσα και τα ξεφλουδίζουμε.
Όση ώρα σιγοβράζουν τα λουκάνικα, ρίχνουμε τις πατάτες σε βρασμένο αλατισμένο νερό, σκεπασμένες για 12-15 λεπτά, μέχρι να βράσουν αλλά όχι υπερβολικά. Τις στραγγίζουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε τον ζωμό και το ρίχνουμε στις πατάτες, κουνώντας ελαφρά το μπολ,μέχρι οι πατάτες να απορροφήσουν όλο τον ζωμό.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το λάδι, αλάτι και μουστάρδα και τα προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες. Αφού τα απορροφήσουν, ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε απαλά τις πατάτες. Ρίχνουμε και την κάπαρη.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες , τα τοποθετούμε γύρω-γύρω από τις πατάτες και σερβίρουμε.
Λουκάνικα χωριάτικα 1 κιλό
Πατάτες (φέτες τσιπς πάχους 5 εκ.) 3 κιλά
Νερό βραστό αλατισμένο
Ζωμός από κοτόπουλο 6 κουταλιές
Ξύδι (άσπρου κρασιού) 6 κουταλιές
Μουστάρδα (σκόνη) 1 κουταλάκι
Ελαιόλαδο 12-20 κουταλιές
Κρεμμυδάκι (φρέσκο) 4 κουταλιές ( κομμένα σε ψιλές φέτες)
Μαϊντανός 6 κουταλιές (ψιλοκομμένο)
Κάπαρη
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τρυπάμε τα λουκάνικα με ένα πιρούνι, για να μην σπάσει η πέτσα. Τοποθετούμε τα λουκάνικα σε μια ρηχή φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε κρύο νερό ώστε να τα καλύπτει. Τα δίνουμε μια βράση σε μέτρια φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, ξεσκέπαστα. Τοποθετούμε τα λουκάνικα σε χαρτοπετσέτα για να στεγνώσουν και να κρυώσουν. Με ένα μυτερό μαχαίρι σκίζουμε την πέτσα και τα ξεφλουδίζουμε.
Όση ώρα σιγοβράζουν τα λουκάνικα, ρίχνουμε τις πατάτες σε βρασμένο αλατισμένο νερό, σκεπασμένες για 12-15 λεπτά, μέχρι να βράσουν αλλά όχι υπερβολικά. Τις στραγγίζουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε τον ζωμό και το ρίχνουμε στις πατάτες, κουνώντας ελαφρά το μπολ,μέχρι οι πατάτες να απορροφήσουν όλο τον ζωμό.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το λάδι, αλάτι και μουστάρδα και τα προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες. Αφού τα απορροφήσουν, ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε απαλά τις πατάτες. Ρίχνουμε και την κάπαρη.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες , τα τοποθετούμε γύρω-γύρω από τις πατάτες και σερβίρουμε.
PATE DE CAMPAGNE
ΥΛΙΚΑ
Χοιρινό λίπος (αλεσμένο) 1/2 κιλό
Χοιρινό (αλεσμένο) 750 γραμ.
Χοιρινό συκώτι (αλεσμένο) 750 γραμ.
Μοσχαρίσιο (αλεσμένο) 250 γραμ.
Βούτυρο 70 γραμ.
Κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) 15 γραμ.
Συκωτάκια πουλιών (ολόκληρα) 250 γραμ.
Κονιάκ 3 κουταλιές σούπας
Κρέμα διπλή 2 1/2 κουταλιές σούπας
Λεμόνι (στιμένο) 1 1/2 κουτάλι τσαγιού
Αυγό (ελαφρώς χτυπημένο) 1
Αλάτι 1/2 κουτάλι σούπας
Πιπέρι (φρεσκοκτυπημένο)
Ζαμπόν καπνιστό ψημένο(ψιλοκομμένο) 150 γραμ.
Χοιρινό λίπος (κομμένο σε λεπτές φέτες) 1 κιλό
Δάφνη (μεγάλο φύλλο) 1
Σκόρδο (ψιλοκομμένο) 1/2 κουτάλι τσαγιού
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ανακατεύουμε τα αλεσμένα κρέατα σε μια μεγάλη λεκάνη. Λυώνουμε 40 γραμ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι. Μόλις σταματήσει ο αφρός ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και τα τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να χρυσίσουν.
Τα ρίχνουμε στην λεκάνη με τα κρέατα και ανακατώνουμε . Λυώνουμε 30 γραμ. βούτυρο στο ίδιο τηγάνι και τηγανίζουμε τα συκωτάκια πουλιών για 3-4 λεπτά μέχρι να σκληρήνουν αλλά να παραμείνουν ροζ εσωτερικώς. Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. ρίχνουμε το κονιάκ στο ίδιο τηγάνι και το βράζουμε ανακατεύοντας το με όσα κομμάτια συκώτι έχει μείνει κολλημένο στο τηγάνι.
Μόλις η ποσότητα του κονιάκ μειωθεί περίπου κατά το ίμησι το ρίχνουμε στην λεκάνη με τα κρέατα.
Προσθέτουμε την κρέμα,το λεμόνι,το αυγό , το αλάτι και αρκετό πιπέρι στα κρέατα. Το ζυμώνουμε καλά με τα δυο χέρια και στην συνέχεια το χτυπάμε με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι όλα τα υλικά να είναι καλά ανακατωμένα. Προσθέτουμε το ζαμπόν, και επειδή το μείγμα περιέχει νωπό χοιρινό , τηγανίζουμε μια κουταλιά και την δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιο άλλο μπαχαρικό.
Προθερμένουμε τον φούρνο στους 165 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε το σκεύος του Pate με τις φέτες λίπος με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τον πάτο και τα τοιχώματα του και να προεξέχουν από αυτό. Αν είναι αρκετά μακρυές μπορούμε μετά να τις γυρίσουμε και να σκεπάσουμε με αυτές το Pate , αλλιώς πρέπει να κρατήσουμε μερικές για το σκέπασμα.
Τοποθετούμε το μισό μίγμα στο σκεύος πιέζοντάς το καλά με το πίσω μέρος ένος κουταλιού. Κόβουμε σε ψιλά κομματάκια τα συκωτάκια πουλιών και τα ακουμπάμε κατά μήκος του σκεύους πάνω από το μίγμα. Προσθέτουμε το άλλο μισό του μίγματος. Ισιώνουμε το πάνω μέρος του μίγματος και το καλύπτουμε με τις φέτες που προεξέχουν ή με άλλες φέτες λίπος. Ακουμπάμε ένα μεγάλο φύλλο δάφνης , σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το κλείνουμε με το καπάκι του. Τοποθετούμε το σκεύος του Pate σε ένα βαθύ ταψί και προσθέτουμε νερό μέχρι την μέση περίπου του σκεύους και το φουρνίζουμε για δυο ώρες ή μέχρι ο αφρός που θα βγαίνει να έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο αφαιρούμε το καπάκι , αλλάζουμε αλουμινόχαρτο και το σκεπάζουμε με κάτι βαρύ . Το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε μετά στο ψυγείο.
Χοιρινό λίπος (αλεσμένο) 1/2 κιλό
Χοιρινό (αλεσμένο) 750 γραμ.
Χοιρινό συκώτι (αλεσμένο) 750 γραμ.
Μοσχαρίσιο (αλεσμένο) 250 γραμ.
Βούτυρο 70 γραμ.
Κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) 15 γραμ.
Συκωτάκια πουλιών (ολόκληρα) 250 γραμ.
Κονιάκ 3 κουταλιές σούπας
Κρέμα διπλή 2 1/2 κουταλιές σούπας
Λεμόνι (στιμένο) 1 1/2 κουτάλι τσαγιού
Αυγό (ελαφρώς χτυπημένο) 1
Αλάτι 1/2 κουτάλι σούπας
Πιπέρι (φρεσκοκτυπημένο)
Ζαμπόν καπνιστό ψημένο(ψιλοκομμένο) 150 γραμ.
Χοιρινό λίπος (κομμένο σε λεπτές φέτες) 1 κιλό
Δάφνη (μεγάλο φύλλο) 1
Σκόρδο (ψιλοκομμένο) 1/2 κουτάλι τσαγιού
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ανακατεύουμε τα αλεσμένα κρέατα σε μια μεγάλη λεκάνη. Λυώνουμε 40 γραμ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι. Μόλις σταματήσει ο αφρός ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και τα τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να χρυσίσουν.
Τα ρίχνουμε στην λεκάνη με τα κρέατα και ανακατώνουμε . Λυώνουμε 30 γραμ. βούτυρο στο ίδιο τηγάνι και τηγανίζουμε τα συκωτάκια πουλιών για 3-4 λεπτά μέχρι να σκληρήνουν αλλά να παραμείνουν ροζ εσωτερικώς. Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. ρίχνουμε το κονιάκ στο ίδιο τηγάνι και το βράζουμε ανακατεύοντας το με όσα κομμάτια συκώτι έχει μείνει κολλημένο στο τηγάνι.
Μόλις η ποσότητα του κονιάκ μειωθεί περίπου κατά το ίμησι το ρίχνουμε στην λεκάνη με τα κρέατα.
Προσθέτουμε την κρέμα,το λεμόνι,το αυγό , το αλάτι και αρκετό πιπέρι στα κρέατα. Το ζυμώνουμε καλά με τα δυο χέρια και στην συνέχεια το χτυπάμε με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι όλα τα υλικά να είναι καλά ανακατωμένα. Προσθέτουμε το ζαμπόν, και επειδή το μείγμα περιέχει νωπό χοιρινό , τηγανίζουμε μια κουταλιά και την δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιο άλλο μπαχαρικό.
Προθερμένουμε τον φούρνο στους 165 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε το σκεύος του Pate με τις φέτες λίπος με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τον πάτο και τα τοιχώματα του και να προεξέχουν από αυτό. Αν είναι αρκετά μακρυές μπορούμε μετά να τις γυρίσουμε και να σκεπάσουμε με αυτές το Pate , αλλιώς πρέπει να κρατήσουμε μερικές για το σκέπασμα.
Τοποθετούμε το μισό μίγμα στο σκεύος πιέζοντάς το καλά με το πίσω μέρος ένος κουταλιού. Κόβουμε σε ψιλά κομματάκια τα συκωτάκια πουλιών και τα ακουμπάμε κατά μήκος του σκεύους πάνω από το μίγμα. Προσθέτουμε το άλλο μισό του μίγματος. Ισιώνουμε το πάνω μέρος του μίγματος και το καλύπτουμε με τις φέτες που προεξέχουν ή με άλλες φέτες λίπος. Ακουμπάμε ένα μεγάλο φύλλο δάφνης , σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το κλείνουμε με το καπάκι του. Τοποθετούμε το σκεύος του Pate σε ένα βαθύ ταψί και προσθέτουμε νερό μέχρι την μέση περίπου του σκεύους και το φουρνίζουμε για δυο ώρες ή μέχρι ο αφρός που θα βγαίνει να έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο αφαιρούμε το καπάκι , αλλάζουμε αλουμινόχαρτο και το σκεπάζουμε με κάτι βαρύ . Το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε μετά στο ψυγείο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)