Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΜΟΥΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΜΙΛΦΕΙΓ




ΥΛΙΚΑ
  • 300 gr φύλλο κρούστας
  • 400 gr μαστιχόνερο
  • 200 gr ζάχαρη άχνη
  • 200 gr βούτυρο λιωμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πουδράρουμε ένα ένα τα φύλλα με το λιωμένο βούτυρο, την άχνη και το μαστιχόνερο τοποθετώντας τα το ένα πάνω στο άλλο.Τα χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια και τα ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Αφού ψηθούν, τα κόβουμε στα τετράγωνα κομμάτια και χρησιμοποιώντας τη λευκή μους με άρωμα μαστίχας φτιάχνουμε το μιλφέιγ ως εξής:τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας και προσθέτουμε πάνω του τη λευκή μους με άρωμα μαστίχας.Από πάνω προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο κρούστας και πάλι τοποθετούμε πάνω του λίγη μους με τη βοήθεια κορνέ για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.  

ΜΑΣΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΜΑΣΤΙΧΑΣ


40 τεμάχια
Υλικά

250 γραμμάρια φύλλο κρούστας

για τη γέμιση :
450 γραμμάρια υποβρύχιο μαστίχα
250 γραμμάρια καρύδια ψίχα
250 γραμμάρια αμύγδαλο ψίχα

Σιρόπι :
250 γραμμάρια ζάχαρη 
125 γραμμάρια νερό
20ml μαστιχόνερο
8 με 10 σταγόνες λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση:
Βάζουμε τη μαστίχα υποβρύχιο σε ένα τηγανάκι και τη ζεσταίνουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα.
Τεμαχίζουμε το φύλλο ανά 10 εκατοστά. Βάζουμε μέσα λίγο από το μείγμα μας και το τυλίγουμε σε κυλινδρική μορφή. Τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20 με 25 λεπτά)
Φτιάχνουμε το σιρόπι μας. Μόλις είναι έτοιμα, βουτάμε ζεστά τα μασουρακια στο σιρόπι και τα πουδράρουμε με τη ψίχα του αμυγδάλου.

ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΑΠΟ ΚΡΕΑΣ ΕΛΑΦΙΟΥ ΜΕ ΖΕΛΕ Η ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ

  • 2-3 μενταγιόν από κρέας ελαφιού (ανά άτομο)
  • μπέικον (όχι καπνιστό) κομμένο σε λωρίδες
  • αλεύρι
  • ζελέ (το καλύτερο που μπορείτε να βρείτε) ή βατόμουρα, κόκκινο κρασί και ζάχαρη 
  • ζωμός από κρέας (πολύ καλός)
  • κρέμα ξινή (sour cream) ή creme Fraiche
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τηγανίστε  αρκετά αρκετό μπέικον πολύ προσεκτικά ώστε να βγει αρκετό λίπος για να τηγανιστούν τα μενταγιόν. Αφαιρούμε τα κομμάτια του μπέικον (μπορείτε να τα βάλετε σε σάλτσα). Βάλτε αρκετό καλό αλεύρι σε μία πλαστική σακούλα και ρίξτε τα κομμάτια του ελαφιού μέσα. Αφαιρέστε και βάλτε τα σε απορροφητικό χαρτί .Ζεσταίνετε το λίπος του μπέικον και τηγανίστε το κρέας σε μέτρια φωτιά για 5 με 7 λεπτά γυρνώντας τα συχνά. Βάλετε σε ένα ζεστό δίσκο με ένα κουταλάκι γλυκού από ζελέ σε κάθε μενταγιόν και κρατήστε τα ζεστά μέχρι να ετοιμάσετε τη σάλτσα.
Αν χρησιμοποιήσετε βατόμουρα αντί για ζελέ μαγείρεψε τα ελαφρώς σε λίγο κόκκινο κρασί και ζάχαρη. Ρίξτε το με το κουταλάκι πάνω από τα μενταγιόν όπως το ζελέ.
Αναλόγως με το πόσο συχνά μαγειρεύετε, προσθέστε αρκετό από το ζωμό κρέατος στο τηγάνι και τηγανίστε το κρέας μέσα.
Βράστε ζωηρά και ανακατέψτε όλους τους χυμούς μαζί. Όταν αρχίσει να φαίνεται σαν σιρόπι, ανακατέψτε αρκετή ξινή κρέμα κρέμα (sour cream) ώστε να γίνει μία πολύ πλούσια σάλτσα. Προσθέστε τα καρυκεύματα. Ρίξτε το πάνω από το κρέας.
Σερβίρεται με μικρά βλαστάρια Βρυξελλών και noodles με κάστανο. Σάλτσα μήλου, μπορεί επίσης να προστεθεί σε ένα διπλανό πιάτο.