Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΚΟΛΟΚΥΘΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Υλικά
1/2 κούπα λάδι
1 κούπα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές τριμμένο κρεμμύδι
2 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα
2 κούπες ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες
2 κουταλιές χυμό λεμόνι
1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο
1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
3/4 κούπας ρύζι Καρολίνα
25 κολοκυθολούλουδα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
Άτομα:4-5
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος ψησίματος:20'

Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κολοκύθια
στο μισό λάδι να μαραθούν.Ρίξτε τη ντομάτα και το χυμό λεμονιού και βράστε τα 5'.Ρίξτε τα μυρωδικά, το ρύζι, αλάτι πιπέρι ανακατέψτε και κατεβάστε από τη φωτιά. Πλύνετε τα κολοκυθολούλουδα μέσα σε άφθονο νερό.Κόψτε και αφαιρέστε από το εσωτερικό τους στήμονες,
Βάλτε στο κέντρο μια κουταλιά γεμάτη από το μείγμα του ρυζιού και αραδιάστε τα σε μια κατσαρόλα το ένα πλάι στο άλλο, σε δυο σειρές.Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά,ρίξτε μέσα το υπόλοιπο λάδι και τον πελτέ, αφού τον διαλύσετε σε μια κούπα νερό.Πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάστε και σιγοβράστε το φαγητό 20' περίπου , να μείνει με ελάχιστη σάλτσα.Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.



ΤΣΑΝΤΥ

Κόβουμε το 1/4 μιας ξεσποριασμένης κόκκινης πιπεριάς σε κύβους 3χιλ. καθαρίζουμε 1 αχλάδι, 1 μήλο και 1 ανανά και τα κόβουμε σε κύβους 5 χιλ.Ξεφλουδίζουμε 30 γρ φρέσκια πιπερόριζα και την ψιλοκόβουμε.Μέσα σε μια κατσαρόλα φέρνουμε σε βράση 2 κουτάλια της σούπας ξύδι ρυζιού με 2 κουτάλια της σούπας ημιεπεξεργασμένη κρυσταλλική ζάχαρη.Προσθέτουμε τους κύβους πιπεριάς και φρούτων και την πιπερόριζα, 1 κουτάλι της σούπας σταφίδες Κορίνθου και 5 σπόρους κύμινο.Ψήνετε για 15' σε δυνατή φωτιά.Αποσύρουμε από τη φωτιά. και τοποθετούμε το τσαντύ σε φιάλη και το διατηρούμε για μερικές μέρες στο ψυγείο.

ΨΗΜΕΝΟ TOFU ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΑ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙ (miso)

4-8 άτομα

ΥΛΙΚΑ
1*300 gr tofu
1 πατάτα
1 μελιτζάνα
σπόροι σουσαμιού
Για τα ζυμαρικά::
85 gr miso
3 κουταλάκια σάκε
3 κουταλάκια ζάχαρη
χυμός από 1/4 λάιμ

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1.Πρώτα πατάμε το tofu σε ένα δίσκο και το τοποθετούμε στο νεροχύτη σχηματίζοντας γωνία,έτσι ώστε τα υγρά να  τρέχουν.Βάζουμε άλλο δίσκο (σανίδα) στην κορυφή του tofu και ένα βαρύ αντικείμενο (π.χ. βιβλίο) για να πιεστεί το tofu και να βγει όλο το ζουμί.Το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά.Κόβουμε το tofu σε 8 τεμάχια το καθένα 1 cm 1/2 λεπτό.
Περνάμε κατά μήκος στο μεταλλικό σουβλάκι, 2 τεμάχια σε κάθε ένα.
2.Βράζουμε τη πατάτα σε νερό μέχρι ωσότου γίνει τρυφερή, αλλά και αρκετά σφιχτή.Κόβουμε σε 8 τεμάχια (2,5 *5 εκατοστά / 1*2) τα οποία είναι 1 εκ, 1/2 πάχος.Κόβουμε τη μελιτζάνα σε 8 ίδια μεγέθη τεμάχια.Τοποθετούμε την πατάτα τη μελιτζάνα (τα κομμάτια )στο σουβλάκι, 2 τεμάχια σε καθένα.
3.Βάζουμε το miso σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατεύουμε το σάκε και τη ζάχαρη.Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, σταδιακά προσθέτουμε 3 κουταλάκια νερό.Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι η σος να γίνει λεπτή.Προσθέτουμε το χυμό από λάιμ και αμέσως τα βγάζουμε από τη φωτιά.Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
4.Ψήνουμε το tofu πατάτας μελιτζάνα κάτω από προθερμασμένο γκριλ η σε φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα σε κάθε πλευρά.Αποσύρεται από τη φωτιά και περιχύνεται την μια πλευρά με dengaku miso.
Ανακατεύουμε με σπόρους σουσαμιού.Βγάζουμε τα σουβλάκια και τα σερβίρουμε ζεστά σε διακοσμητικά φύλλα
.