Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

PICCALILLI

Υλικά 
1 κουνουπίδι περίπου 500 gr
2 μικρές πράσινες ντομάτες περίπου 250 gr  κομμένες σε κύβους
500 gr  κρεμμύδια στιφάδου
2 κρεμμύδια περίπου 500 gr
ψιλοκομμένα σε κύβους
110 gr ζάχαρη
2 1/2 κουταλάκια turmeric
200 gr + 1 κουταλάκι αλάτι
250 gr αγγούρια ψιλοκομμένα σε κύβους
2 1/2 κουταλάκια κάπαρη
1/2 κουταλάκι σέλινο
110 gr βούτυρο
30 gr αλεύρι
450 gr  ξύδι
4 κουτάλια μουστάρδα σκόνη

Εκτέλεση 
Βάζουμε το κουνουπίδι, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα 200 gr αλάτι 3,6 kg νερό και ανακατεύουμε.Το αφήνουμε για 12-18 ώρες.
Στραγγίζουμε τα λαχανικά, προσθέτουμε την κάπαρη, αγγουράκι, σέλινο , το κουταλάκι αλάτι και 1,2 kg νερό.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.Να μην λιώσουν τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.Ρίχνουμε το ξύδι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να βράσει η σάλτσα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά για λίγο και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά και ανακατεύουμε τη ζάχαρη turmeric και μουστάρδα .Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα πάνω από τα λαχανικά και τ'αφήνουμε για 24 ώρες.
Κρατάμε την υπόλοιπη σάλτσα σε κρύο μέρος και προσθέτουμε την υπόλοιπη σάλτσα.


Σάλτσα καραμελέ με κρεμμύδια

Υλικά 

  • 1 1/2 κρεμμύδια (λωρίδες)
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο 
  • 1/4 φλιτζανιού βούτυρο 
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη 
  • 2 κουταλιές άσπρο ξύδι 
  • 1/4 φλιτζανιού άσπρο λευκό κρασί 
  • 1 φλιτζάνι κοτοπουλίσιο στοκ
  • 1 1/2 φλιτζάνι γραβιέρα 
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο 


Εκτέλεση 
Σε μια κατσαρόλα τηγανίζουμε
τα κρεμμύδια για 45 λεπτά σε χαμηλή με μέτρια φωτιά.Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύδι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά ξεσκέπαστα για 15-20 λεπτά.μέχρι να χρυσίσουν τα κρεμμύδια.Ρίχνουμε το κρασί, το στοκ και 1 φλιτζάνι νερό.Το δίνουμε μια βράση και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.Προσθέτουμε τη γραβιέρα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.Ρίχνουμε το μαϊντανό και αλατοπίπερο κατά βούληση.

Σάλτσα μαρινάρα με ελιές και αγκινάρες

Υλικά 
2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο                        350gr  κονσέρβα καρδιές από αγκινάρες
3/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι                 στραγγισμένες
1 1/2 κουτάλι ψιλοκομμένες πιπεριές                   1/2  φλιτζάνι κομμένες ελιές Καλαμάτας
τουρσί καυτερές                                                 1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό (φρέσκο)

1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού ξερό λευκό κρασί
800 gr ντοματάκια (κονσέρβα)

μαζί με το ζουμί τους

Εκτέλεση 
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη ρυχή κατσαρόλα και τηγανίζουμε το σκόρδο, κρεμμύδια και πιπεριές σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας.Προσθέτουμε το κρασί και βράζουμε για 3 με 5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί περισσότερο το κρασί.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια με το ζουμί τους και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις ελιές και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και αλατοπίπερο κατά βούληση