Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

PASTA SALAD


(10-12 μερίδες)
ΥΛΙΚΑ:
  • 500gr μακαρόνια διάφορα
  • (π.χ. Φαρφάλες ,βίδες)
  • 250gr μανιτάρια ψιλό τηγανισμένα
  • κομμένα σε φέτες
  • 8-10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 4 πιπεριές (2 πράσινες, 2 κόκκινες)
  • λάδι, ξύδι, αλάτι
  • ρίγανη, τάραγκον, μαϊντανό
  • μουστάρδα, τοματοπελτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τηγανίζουμε τα μανιτάρια .Βράζουμε τα μακαρόνια και μόλις κρυώσουν τα ανακατεύουμε με τα λαχανικά.Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά με το λάδι και το ξύδι και τα προσθέτουμε στη σαλάτα.  

PIZZA


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 60 gr φρέσκια μαγιά ή 30 gr ξερή
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 500 gr νερό χλιαρό
  • 800 gr αλεύρι
  • 1 κουταλάκι αλεύρι
  • 300ml ~ λάδι
  • Corn flour (polenda)
  • 900 gr tomato sauce
  • 1kg mozzarella
  • 12 κουταλιές ψιλό τριμμένη παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
θρυμματίζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ και ρίχνουμε 4-5 κουταλιές χλιαρό νερό.Το αφήνουμε για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.Το αφήνουμε 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει, αρχίζουμε από την αρχή.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το υπόλοιπο χλιαρό νερό και 6 κουταλιές λάδι.Τα ζυμώνουμε για 15 λεπτά και τα αφήνουμε για 1 ½ ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο.Πατάμε ελαφρά τη ζύμη για να γίνει ομοιόμορφη και τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μέση. Βάζουμε τα κομμάτια στο ψυγείο αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως.
Απλώνουμε (ανοίγουμε) τα κομμάτια ανάλογα με το πάχος που το θέλουμε. Αλευρώνουμε με κόρν φλάουρ το ταψάκι και το τοποθετούμε τη πίτσα γυρίζοντας τις άκρες.Βάζουμε 6 κουταλιές σάλτσα και την απλώνουμε καλά και μετά ρίχνουμε περίπου 6 κουταλιές mozzarella και 2 κουταλιές παρμεζάνα.Μπορούμε να προσθέσουμε οτιδήποτε υλικά θέλουμε από πάνω.Βάζουμε το ταψί στο πάτο του φούρνου και μόλις βράσει η σάλτσα (ανακατωθεί με το τυρί) και πάρει χρώμα η γύρω ζύμη τη βγάζουμε.


AL PESTO


ΥΛΙΚΑ:
  • 1 φλιτζάνι ψιλοτριμμένο μαϊντανό
  • 4 κουταλάκια βασιλικό
  • 3 κουταλάκια ρίγανη
  • 1 κουταλάκι θυμάρι
  • ½ κουταλάκι μαντζουράνα
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
  • ½ φλιτζάνι καρύδια
  • 2 κουταλιές κουκουνάρι
  • 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα.Εάν χρειαστεί και άλλο λάδι ρίχνουμε κατά δική μας πρωτοβουλία.

SALSA PIZZAIOLA


ΥΛΙΚΑ:
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 250 gr ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 5 κουταλάκια ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 ½ kg ώριμες τομάτες
  • 4 κοφτά κουτάλια τοματοπολτό
  • 5 κουταλάκια ρίγανη
  • 5 κουταλάκια ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό ή 2 κουταλάκια  κοφτό ξερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κοφτά κουταλάκια ζάχαρη
  • φρέσκο τριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν.Ρίχνουμε το σκόρδο και τηγανίζουμε για άλλα 2 λεπτά.Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ξεκινώντας από τις τομάτες.Βράζουμε τη σάλτσα και χαμηλώνουμε όσο το δυνατών περισσότερο τη φωτιά.