Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Γαλλικό κέικ σοκολάτας





Υλικά:

250 γραμμάρια πικρή σοκολάτα σε μικρά κομμάτια
225 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε μικρά κομμάτια
90 γραμμάρια ζάχαρη
30ml μπράντυ ή λικέρ πορτοκάλι 
5 αυγά 
15ml αλεύρι 
άχνη ζάχαρη
σαντιγίi για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, απλώνουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και κρυώνοντας προσθέτουμε το μπράντι ή το λικέρ. 
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε για ένα λεπτό ελαφριά αυγά , προσθέτουμε το αλεύρι και σιγά σιγά το μείγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Το βάζουμε στο ταψί .
Το ταψί τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο στο οποίο προσθέτουμε νερό (2cm). Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά.
Μέχρι οι άκρες να ψηθούν αλλά το εσωτερικό να παραμείνει μαλακό.
Αφού το βγάλουμε από το ταψί το αφήνουμε να κρυώσει.Το κέικ θα ξεφουσκώσει και θα πάρει το λεπτό του πάχος.Εάν η επιφάνεια ραγίσει ελαφρά να μην ανησυχούμε. Μόλις κρυώσει τελείως αφαιρούμε τις λαδόκολλες και στολίζουμε με άχνη.

Τάρτα καραμέλα-σοκολάτα



Υλικά
1 φλιτζάνι τριμμένο καρύδια πεκάν 
1 φλιτζάνι ζάχαρη 
1/4 κουταλάκι αλάτι 
1/4 φλιτζάνι νερό 
1 και 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 
2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι βανίλια 
170 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα τριμμένη κακάο 
για ντεκόρ καρύδια πεκάν βουτηγμένο σε καραμέλα 
πάτε σοκολάτας για βάση τάρτας
εκτέλεση ετοιμάζουμε τη βάση και την απλώνουμε με τη φόρμα τάρτας τρυπάμε τον πάτο με πιρούνι και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά .Ψήνουμε τα καρύδια πεκάν περίπου για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να ξεραθούν.Βάζουμε λαδόκολλα στην τάρτα σκεπάζουμε με φασόλια και ψήνουμε για 20 λεπτά.Βγάζουμε τα φασόλια και την κόλλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά μέχρι να ξανθίνει. Την κρυώνουμε σε σχάρα.
Σε μικρό κατσαρολάκι ετοιμάζουμε την καραμέλα με ζάχαρη, αλάτι και νερό, μόλις ετοιμαστεί τη βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι κρέμα, το βούτυρο , τη βανίλια και ανακατεύουμε. ρίχνουμε το μείγμα στην τάρτα
Ρίχνουμε τα καρύδια από πάνω και την τοποθετούμε στο ψυγείο ενώ αρχίζουμε να λιώνουμε τη σοκολάτα.
Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα να βράσει και ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακή.
ΤΗ ρίχνουμε στην καραμέλα με τα καρύδια και ξαναβάζουμε την τάρτα στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα.
Για να σερβίρουμε απλώνουμε κακάο στην επιφάνεια και διακοσμούμε με καρύδια καραμελωμένα.


Βάση τάρτα σοκολατάς υλικά: 
1 και 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 κουταλιές κακάο
1/3 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
6 κουταλιές βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια 
τρεις κρόκους μεγάλους αυγών
1/2 κουταλάκι βανίλια

Κατασκευή: ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το αλάτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το βούτυρο και με τον αναδευτήρα το χτυπάμε για 10''. Μετά προσθέτουμε τους κρόκους και τη βανίλια και ανακατεύουμε για 30''. Το απλώνουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια (στη φόρμα) και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και το καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη.