Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

ΓΑΡΙΔΕΣ ΤΕΜΠΟΥΡΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΣΟΥΣΑΜΙ, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

Υλικά για 4 άτομα: 


Για τις γαρίδες:
20 μεγάλες καθαρισμένες γαρίδες
20 ξύλινα σουβλάκια
τέσσερις κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 2 φλιτζάνια μπύρα
ένα κουταλάκι τσαγιού μαύρο σουσάμι
μία σκελίδα σκόρδο λιωμένη καλά
μία πρέζα σκόνη κάρδαμο
αλάτι, πιπέρι
1 2 λίτρο φυτικό λάδι

Για τα λαχανικά:
4 τσαμπιά ντοματίνια
4 μεγάλα άγρια μανιτάρια
μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:
1/2 λίτρο γάλα καρύδας
2 φύλλα δάφνης
1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί
2 κύβους παγωμένο βούτυρο
1 κουταλάκι σκόνη κάρυ

Εκτέλεση:
Αναμίξετε καλά το αλεύρι, το σκόρδο, το κάρδαμο, του σουσάμι, την μπύρα και το αλατοπίπερο μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Αφήστε το για 30 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί.
Περάστε τις γαρίδες πάνω στα ξυλάκια.
Βάλτε τα τοματίνια και τα μανιτάρια σε ταψί,αλείψτε τα με το ελαιόλαδο και ψήστε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία γύρω στους 120 βαθμούς για μιάμιση ώρα. 
Σε κατσαρολάκι βάλτε το κρασί να ζεσταθεί μέχρι να μείνει το μισό.
Προσθέστε το γάλα καρύδας, τα φύλλα δάφνης και το κάρυ. Σιγοψήνετε τη σάλτσα μέχρι να δέσει και προσθέστε το βούτυρο στο τέλος ανακατεύοντας με σύρμα.
Βάλτε σε άλλο βαθουλό τηγάνι το φυτικό λάδι να βράσει καλά, περάστε τις γαρίδες από το χυλό και τηγανίστε τις μέχρι να πάρουν κεραμιδί χρώμα.
Σερβίρετε τις γαρίδες με ζεστά λαχανικά και τη σάλτσα ξεχωριστά.

Ζαχαρωμένες φέτες πορτοκαλιού


Θα χρειαστούν 80 φέτες.
Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο αεροστεγώς για μία εβδομάδα.

Υλικά
4 πορτοκάλια μέτρια

2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό



Εκτέλεση
Bράζουμε τις φέτες πορτοκαλί για 20 με 40 λεπτά στο σιρόπι. Και στο τέλος ρίχνουμε το σιρόπι από πάνω. 
Τις χρησιμοποιούμε αφού κρυώσουν.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΙ

Υλικά
1 μαρούλι κομμένο σε χοντρά κομμάτια 
4 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
440 γραμμάρια φασόλια κόκκινα κονσέρβας ξεπουλημένα
1 κουταλιά ψιλοκομμένο κόλιανδρο
πιπέρι μαύρο, αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λεμόνι ή λάιμ

Εκτέλεση
Κόψτε και απλώστε τα φύλλα μαρουλιού.
Από πάνω βάλτε τη ντομάτα, τα φασόλια, τη πιπεριά, το κόλιανδρο, το πιπέρι και το λάιμ. Βάλτε τη στο ψυγείο για 1/2 ώρα, και σερβίρετε.

ΖΩΜΟΣ ΨΑΡΙΟΥ

Υλικά
1 κιλό ψαροκόκαλα
1 κρεμμύδι - 2 σκελίδες σκόρδου
50 γραμμάρια μανιτάρια 
1 μπουκέ γαρνί
αλάτι-κόκκους πιπέρι
1 κομμάτι σέλινο
1 δαφνόφυλλο 
1 πράσο το άσπρο μέρος 
50 γραμμάρια βούτυρο


Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε τα ψαροκόκαλα και τα μυρωδικά και διαβρέχουμε με νερό.Ξαφρίζουμε σχολαστικά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.