Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015



ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Ο όμιλος φίλων κάστανου και ελαιολάδου Θεσσαλονίκης οργανώνει τη γιορτή Κρητικού κάστανου.Η γιορτή θα λάβει χώρα στο Κρυονέρι - τέρμα Διαγόρα στις εγκαταστάσεις του 20ου συστήματος προσκόπων Τούμπας τη Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 13:00 .

 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το παρακάτω σύνδεσμο:http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=16&article_id=74560 

AL BURRO



ΥΛΙΚΑ :
400 gr βούτυρο
1 ποτήρι άσπρο κρασί
2 κουταλιές αλεύρι
350 gr κεφαλογραβιέρα (ψιλοτριμμένη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρασί, τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1/2 λεπτό.Μετά ρίχνουμε τη κεφαλογραβιέρα ανακατωμένη με το αλεύρι, κουταλιά , κουταλιά

και το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και να πήξει η σάλτσα. Τέλος ρίχνουμε crème fresh μέχρι να αραιώσει κατά πόσο θέλουμε.

SAUCE BEARNAISE


ΥΛΙΚΑ
  • 8 κουτάλια ξύδι
  • 2/2 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
  • 1 κουταλάκι tarragon
  • ξερό ή φρέσκο
  • 12 κόκκοι άσπρο πιπέρι κοπανισμένο
  • 8 κοτσανάκια μαϊντανό
  • 4 κρόκοι αβγών
  • 300 gr βούτυρο (λιωμένο)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • λίγο πάπρικα σκόνη
  • 1/2 κουτάλι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 φρέσκο tarragon


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το ξύδι, το tarragon, το πιπέρι και τα κοτσανάκια μαϊντανού σε ένα τηγάνι και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να μείνει 1/2 κουτάλι περίπου.
Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 10-12 min.Στα γρήγορα ρίχνουμε τα αβγά στο τηγάνι χτυπώντας τα συνεχώς για 2-3 minμέχρι να πήξουν. Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά (χαμηλή) ανακατεύοντας συνεχώς ,μέχρι να πήξουν τα αβγά και άλλο και να διπλασιαστεί ο όγκος τους.Σηκώνουμε το τηγάνι από τη φωτιά αν χρειαστεί για να μην ζεσταθούν πολύ τα αβγά και σβολιάσουν.
Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.Ανακατεύοντας ρίχνουμε αμέσως το λιωμένο βούτυρο, σιγά σιγά .Η σάλτσα πρέπει να έχει την υφή απαλής μαγιονέζας. Στραγγίζουμε τη σάλτσα πιέζοντας με ένα κουτάλι τα κρεμμυδάκια και τα μπαχαρικά.Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πάπρικα.Επίσης ρίχνουμε το ψιλοκομμένο tarragon και μαϊντανό .

Η σάλτσα πρέπει να σερβιριστεί μέσα σε μια ώρα.Δεν σερβίρεται ζεστή για αυτό δεν πρέπει να ξαναζεσταθεί.Σερβίρεται χλιαρή.

SAUCE BECHAMEL



ΥΛΙΚΑ:
  • 450gr γάλα
  • 1 κοφτό κοφτό κουτάλι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • ¼ κουτάλι ξερό θυμάρι
  • λίγο άσπρο πιπέρι
  • 55 gr ανάλατο βούτυρο
  • 45 gr αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το γάλα ,τα κρεμμύδια, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και το πιπέρι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.Αμέσως βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά τη σκεπάζουμε καλά . Την αφήνουμε για 10 min.

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.Βγάζουμε το βούτυρο από τη φωτιά και ανακατεύουμε το αλεύρι .Ξαναβάζουμε στη φωτιά για 2 min περίπου ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αφρίσει το μείγμα.Ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι το μείγμα γάλακτος και χτυπάμε.