Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ΓΛΥΚΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

για 30 πιτάκια

ΥΛΙΚΑ
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας 
  • 2 μήλα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα 
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρες σταφίδες 
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί 
  • 3 κουτ. ταχίνι 
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα 
  • 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη 
  • 2 κουταλιές σούπας καβουρδισμένο σουσάμι 
  • λίγο λάδι για να αλείψετε τα πιτάκια 
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίξτε τις σταφίδες, το κόκκινο κρασί και 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό. Βράστε τις σταφίδες για περίπου 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.Σουρώστε τες. Σε ένα μπολ ρίξτε το μήλο το ταχίνι, τα καρύδια, την κανέλα και τη ζάχαρη.Ανακατεύετε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Κόψτε το φύλλο κρούστας σε λουρίδες πλάτους 5 εκατοστών και στην άκρη κάθε λουρίδας βάλτε 1 κουταλιά από τη γέμιση. 
Διπλώστε τις λουρίδες σε τριγωνάκια και ακουμπήστε τες σε λαδωμένο ταψί.Αλείψτε τα πιτάκια με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τα στο φούρνο για περίπου 1/4 με 20 λεπτά της ώρας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.Πασπαλίστε τα με το καρβουδισμένο  καρύδι.

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

ΥΛΙΚΑ 
  • 200 γραμμ. ζάχαρη 
  • 200 γραμμ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 800 γραμμ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 
  • 200 γραμμ. ταχίνι
  • 250 γραμμ. σταφίδες ξανθές 
  • κανέλα, σουσάμι 
ΥΛΙΚΑ
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το ταχίνι μαζί με το σιμιγδάλι.Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και ανακατεύουμε συνεχώς για 40 λεπτά.Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το χυμό με τη ζάχαρη και το ρίχνουμε πάνω απο το καβουρδισμένο σιμιγδάλι.Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ρίχνοντας τις σταφίδες έως ότου σωθούν τα υγρά και γίνει σαν μια σφιχτή κρέμα.Λαδώνουμε ατομικές φόρμες ή μια μεγάλη και πασπαλίζουμε τα τοιχώματα με το σουσάμι.Γεμίζουμε τις φόρμες με το χαλβά, αφήνουμε να κρυώσουν  και ξερφορμάρουμε πολύ εύκολα.Πασπαλίζουμε με κανέλα.