Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

GLUG WINE







ΥΛΙΚΑ
καλό κόκκινο κρασί 
ολόκληρα πορτοκάλια και λεμόνια 
3 κούπες ζάχαρη (ανάλογα με το σκεύος που θα βάλουμε)
κανέλα σε ρολά 
γαρύφαλλο 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε ένα μεγάλο σκεύος βράζουμε το κρασί με τη ζάχαρη και τα φρούτα (πορτοκάλια, λεμόνια ολόκληρα).
Προσοχή:Για μυρωδιά τοποθετούμε πάνω στα φρούτα το γαρύφαλλο.
Βάζουμε και τη κανέλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3 ώρες και σερβίρουμε.

ΠΑΠΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


ΥΛΙΚΑ
1 πάπια (1.5-2 κιλά)
4 πορτοκάλια
2 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη 
3 κουταλιές ξύδι
4 κουταλιές γκραν μαρνιέ
1/2 φλ.μαυροδάφνη
2 δαφνόφυλλα
1 κουταλάκι κόκκους μπαχάρι 
1 ξύλο κανέλα
1 1/2 φλ. ζωμό κότας 
Αλάτι, πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβετε σε φέτες ένα πορτοκάλι, στύβετε και βγάζετε το ξύσμα από τα άλλα τρία.Πλένετε και στραγγίζετε καλά τη πάπια, την στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.Την αλατοποπερώνετε καλά. μέσα έξω.Την χαράζετε στο στήθος και στα μπούτια.
Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ρίχνετε τη ζάχαρη.Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να καραμελώνει.Προσθέτετε με προσοχή το ξύδι και το λικέρ, τη μαυροδάφνη, το χυμό και το ξύσμα, τα μπαχαρικά και τα δαφνόφυλλα.Απλώνετε τις φέτες του πορτοκαλιού σε ένα ταψί και βάζετε από πάνω την πάπια.Περιχύνετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε.Προσθέτετε τον ζωμό κότας και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου.Στραγγίζετε τους χυμούς από το ταψί και αφαιρείτε όσο λίπος μπορείτε.Βράζετε τους χυμούς μέχρι να γίνουν πηχτή σάλτσα.Σερβίρετε την πάπια με την σάλτσα χωριστά.