Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
Αρνίσιο μπούτι                     1,8 κιλά
Χοιρινό φιλέτο                    230-280 γραμ.(κομμένο στο ίδιο μήκος με το μπούτι)
Ελαιόλαδο                             1 κουταλάκι
Πιπέρι                                    1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο
Δενδρολίβανο                        1 κουταλάκι
Θυμάρι                                   1 κουταλάκι
Ρίγανη                                4 σκελίδες ψιλοτριμμένες
Κουκουνάρια                          1 κουταλιά κοπανισμένα
Αλάτι                                      1/2 κουταλάκι
Λεμόνι                                    στημένο
Καρύδια                                  1 κουτάλι καρύδια μισοκοπανισμένα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αφαιρούμε τυχόν λίπος και ίνες από το μπούτι και το φιλέτο. Ανακατεύουμε το λάδι,πιπέρι,μπαχαρικά,σκόρδο,καρύδια,κουκουνάρια και αλάτι και αλείφουμε το φιλέτο μέχρι να κολλήσουν όλα τα υλικά πάνω του. Σχίζουμε το μπούτι καλά κατά μήκος του κοκκάλου και το αφαιρούμε και στην θέση του βάζουμε το φιλέτο. Δένουμε το μπούτι και το αλείφουμε με το λεμόνι.
Αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου μέχρι να πάρει την θερμοκρασία δωματίου και το ψήνουμε στην μέση του φούρνου.

FONDE NEUCHATELOISE ( ΜΕ ΤΥΡΙ)

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 8-12 ΑΤΟΜΑ)
Γραβιέρα                 500 γραμ.
Έμενταλ                  500 γραμ.
Αλεύρι                         6 κουταλάκια
Κρασί άσπρο σεκ    900 γραμ.
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σκόρδο                        4 σκελίδες ψιλοκομμένο
Κilsch                           3 κουταλάκια
Μοσχοκάρυδο          2/8 κουταλάκια
Αλάτι                        2/8 κουταλάκια
Ψωμί μπαγκέτες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τρίβουμε την γραβιέρα και το έμενταλ και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι καλά. Ρίχνουμε το κρασί μέσα σε μια κατσαρόλα με το σκόρδο και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε το κρασί να βράσει ζωηρά για 1-2 λεπτά ,το βγάζουμε από την φωτιά και αφαιρούμε το σκόρδο.
Χαμηλώνουμε την φωτιά ούτως ώστε το κρασί να διατηρείται ζεστό. Προσθέτουμε το μείγμα τυριών-αλευριού , χούφτα-χούφτα, ανακατεύοντας συνεχώς για να λιώσει το τυρί πριν ρίξουμε την επόμενη χούφτα. Αφού λιώσει όλο το τυρί και γίνει κρεμώ δες, προσθέτουμε το kilsch,μοσχοκάρυδο, αλάτι και λίγο πιπέρι.

ΤΖΙΕΡΟΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • Συκωταριά αρνίσια3 (γλυκάδια,πνευμόνι,συκώτι,καρδιά, όχι σπλήνες)          
  • Αυγά3
  • Άνιθος2  ματσάκια
  • Κρεμμυδάκια φρέσκα 6 ματσάκια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο αρκετό
  • Αλεύρι 3 φλυτζάνια
  • Νερό λίγο στο τέλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αλέθουμε την συκωταριά, όχι στο πολύ λεπτό αλλά στο μεσαίο. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια,τους άνιθους. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά (αυγά,συκωταριά,άνιθο,κρεμμυδάκια). Ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι,το αλεύρι και στο τέλος λίγο νεράκι αν χρειάζετε. Το μίγμα πρέπει να είναι λίγο ρευστό όχι σαν κεφτέδες αλλά να στέκεται στο κουτάλι. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι κουταλιά-κουταλιά αφού βρέξουμε το κουτάλι με νερό.