Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ
Βιτάμ ή βούτυρο                    1    φλυτζάνι τσαγιού
Αλεύρι                                    3   φλυτζάνια τσαγιού
Ζάχαρη                                   1/3 φλυτζάνια τσαγιού
Κονιάκ                                    1   φλυτζανάκι του καφέ
Μπέικιν-πάουντερ                  1    κουταλάκι κοφτό
Λεμόνι ξύσμα                         1   κουταλιά σούπας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με την μπέικιν-πάουντερ. Το βάζετε σε ένα μεγάλο μπώλ , ρίχνετε το βούτυρο λιωμένο , τον κρόκο, την ζάχαρη , το λεμόνι και το κονιάκ και ζυμώνετε για να γίνει μάλλον μια μαλακή ζύμη. Ανοίγετε ένα φύλλο χοντρό 2 εκατοστών και το στρώνετε στο ειδικό ταψάκι (εάν δεν χρησιμοποιήσετε το ειδικό ταψάκι για τάρτες , το βάζετε το φύλλο σε ένα κανονικό ταψάκι και αφού έχετε ξεχωρίσει λίγη ζύμη .Πλάθετε ένα κορδόνι στρογγυλό πάχους ενός δακτύλου και το τοποθετείτε γύρω-γύρω στην άκρη του φύλλου αφού το έχετε αλείψει με λίγο ασπράδι αυγού ή και σκέτο νερό).
Επειδή το φύλλο θα φουσκώσει για να αποφύγουμε το φούσκωμα το τρυπάμε σε ορισμένα σημεία με ένα πιρούνι ή βάζουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο , το οποίο γεμίζουμε με φασόλια ή φακές για βάρος. Το ψήνουμε για 30-40 λεπτά.

SPAGHETTI ALLE VONGOLE

ΥΛΙΚΑ
Spaghetti                 600 γραμ.
Μύδια                         1 κιλό
Λάδι                            6 κουταλάκια
Σκόρδα                        2 σκελίδες ψιλοκομμένες
Ντομάτες                600 γραμ. καθαρισμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Τυρί τριμμένο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ξεπλένουμε τα μύδια, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και τηγανίζουμε τα μύδια μέχρι να σκληρήνουν λίγο. Αφαιρούμε τα μύδια από το τηγάνι και στραγγίζουμε σε ένα μπώλ το ζουμί τους.
Τηγανίζουμε το σκόρδο με το υπόλοιπο λάδι και μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Όταν αρχίζει να πήζει η σάλτσα, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, τα μύδια και το στραγγισμένο ζουμί τους. Σιγοβράζουμε για λίγο.