Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

MACARON ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ
Καρύδια                                    455 γραμ.
Ασπράδια αυγών                           2 (ελαφρώς χτυπημένα)
Κολιανδρό
Ζάχαρη                                      140 γραμ.
Μαρμελάδα βερύκοκο              340 γραμ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε μια λαδόκολλα και σκορπάμε λίγο αλεύρι φροντίζοντας να πάει παντού, τινάζουμε καλά την λαδόκολλα για να φύγει το περιτό αλεύρι.
Κοπανάμε καλά τα καρύδια και ρίχνουμε τα μισά καρύδια και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει σαν ζυμάρι προσθέτοντας και άλλο αυγό αν το μίγμα είναι πολύ στεγνό.  Πλάθουμε δυο ρολά περίπου 2,5 εκατοστά και 25 εκατοστά μήκος. Με το δάχτυλο μας χαράζουμε ένα αυλάκι 1,5 εκατοστό βαθύ κατά μήκος του ρολού αφήνοντας 1 εκατοστό σε κάθε άκρη. Τοποθετούμε τα ρολά στην λαδόκολλα.
Τα  ψήνουμε στην μέση του φούρνου για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε την μαρμελάδα σε μια κατσαρόλα μέχρι να χύνεται εύκολα από το κουτάλι. Βγάζουμε το ρολά από τον φούρνο και γεμίζουμε τα αυλάκια με την ζεστή μαρμελάδα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Για να σερβίρουμε τα κόβουμε σε φέτες. Προσθέτουμε σαντιγύ αν θέλουμε.

ΚΑΚΑΒΙΑ

ΥΛΙΚΑ
Κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες           280 γραμ.
Πράσσα κομμένα σε λεπτές φέτες                150 γραμ.
Ελαιόλαδο                                                      150 γραμ.
Λευκό ξηρό κρασί                                          450 γραμ.
Νερό                                                             1 1/2 κιλό
Κεφάλια και ουρές ψαριών ή μικρά ψάρια         1 κιλό
Ντομάτες ώριμες χοντροκομμένες               1 1/2 κιλό
Μάρανθο φρέσκο                                            150 γραμ.
Μάρανθο τριμμένο (ξερές ρίζες)                     1/2 κουταλάκι    
Σκόρδο  ψιλοκομμένο                                1 ή 1/2 κουταλάκι
Πορτοκάλι                                                           1 φλούδα (10 εκατοστά)
Θυμάρι -μαιντανός                                        1- 1/2 κουταλάκι
Δάφνη                                                                  1 φύλλο
Ζαφορά,αλάτι, πιπέρι (φρεσκοκομμένο)           1/4 κουταλάκι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια και τα πράσσα, με το λάδι σε χαμηλή φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύοντας τακτικά για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε ξεσκέπαστο σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.

ΨΑΡΙΑ
Αστακούς                                               2 τεμάχια του 1 κιλού κομμένους και σπασμένους ή
Καραβίδες ή γαρίδες                              2 κιλά
Ψάρι άσπρο μεγάλο (μπακαλιάρο, σκορπίνες και χρηστόψαρα (από 700 γραμ. το κάθε είδος)
Χέλι (κομμένο σε φέτες 5 εκατοστά πάχος )   1 τεμάχιο (όχι απαραίτητο)
Μύδια                                                     1 κιλό
Πεταλίδες κομμένες στα δυο                 1 κιλό (όχι απαραίτητες)
Ψωμί φέτες                                            12 φέτες

Στραγγίζουμε την σούπα με τα μικρά ψάρια σε μια άλλη κατσαρόλα και την βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τον αστακό ή τις καραβίδες και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψάρια και το χέλι (αν βάλαμε), μετά από άλλα 5 λεπτά προσθέτουμε τα μύδια και τις πεταλίδες (αν έχουμε) και τα βράζουμε για ακόμη 5 λεπτά. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Αφαιρούμε τα ψάρια , αστακούς, χέλι βάζουμε μια φέτα σε κάθε πιάτο, από πάνω ρίχνουμε την σούπα και μετά τα ψάρια και τα υπόλοιπα θαλασσινά.