Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΚΑΒΙΑ

ΥΛΙΚΑ
Κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες           280 γραμ.
Πράσσα κομμένα σε λεπτές φέτες                150 γραμ.
Ελαιόλαδο                                                      150 γραμ.
Λευκό ξηρό κρασί                                          450 γραμ.
Νερό                                                             1 1/2 κιλό
Κεφάλια και ουρές ψαριών ή μικρά ψάρια         1 κιλό
Ντομάτες ώριμες χοντροκομμένες               1 1/2 κιλό
Μάρανθο φρέσκο                                            150 γραμ.
Μάρανθο τριμμένο (ξερές ρίζες)                     1/2 κουταλάκι    
Σκόρδο  ψιλοκομμένο                                1 ή 1/2 κουταλάκι
Πορτοκάλι                                                           1 φλούδα (10 εκατοστά)
Θυμάρι -μαιντανός                                        1- 1/2 κουταλάκι
Δάφνη                                                                  1 φύλλο
Ζαφορά,αλάτι, πιπέρι (φρεσκοκομμένο)           1/4 κουταλάκι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια και τα πράσσα, με το λάδι σε χαμηλή φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύοντας τακτικά για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε ξεσκέπαστο σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.

ΨΑΡΙΑ
Αστακούς                                               2 τεμάχια του 1 κιλού κομμένους και σπασμένους ή
Καραβίδες ή γαρίδες                              2 κιλά
Ψάρι άσπρο μεγάλο (μπακαλιάρο, σκορπίνες και χρηστόψαρα (από 700 γραμ. το κάθε είδος)
Χέλι (κομμένο σε φέτες 5 εκατοστά πάχος )   1 τεμάχιο (όχι απαραίτητο)
Μύδια                                                     1 κιλό
Πεταλίδες κομμένες στα δυο                 1 κιλό (όχι απαραίτητες)
Ψωμί φέτες                                            12 φέτες

Στραγγίζουμε την σούπα με τα μικρά ψάρια σε μια άλλη κατσαρόλα και την βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τον αστακό ή τις καραβίδες και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψάρια και το χέλι (αν βάλαμε), μετά από άλλα 5 λεπτά προσθέτουμε τα μύδια και τις πεταλίδες (αν έχουμε) και τα βράζουμε για ακόμη 5 λεπτά. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Αφαιρούμε τα ψάρια , αστακούς, χέλι βάζουμε μια φέτα σε κάθε πιάτο, από πάνω ρίχνουμε την σούπα και μετά τα ψάρια και τα υπόλοιπα θαλασσινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου