ΥΛΙΚΑ
Κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες 280 γραμ.
Πράσσα κομμένα σε λεπτές φέτες 150 γραμ.
Ελαιόλαδο 150 γραμ.
Λευκό ξηρό κρασί 450 γραμ.
Νερό 1 1/2 κιλό
Κεφάλια και ουρές ψαριών ή μικρά ψάρια 1 κιλό
Ντομάτες ώριμες χοντροκομμένες 1 1/2 κιλό
Μάρανθο φρέσκο 150 γραμ.
Μάρανθο τριμμένο (ξερές ρίζες) 1/2 κουταλάκι
Σκόρδο ψιλοκομμένο 1 ή 1/2 κουταλάκι
Πορτοκάλι 1 φλούδα (10 εκατοστά)
Θυμάρι -μαιντανός 1- 1/2 κουταλάκι
Δάφνη 1 φύλλο
Ζαφορά,αλάτι, πιπέρι (φρεσκοκομμένο) 1/4 κουταλάκι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια και τα πράσσα, με το λάδι σε χαμηλή φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύοντας τακτικά για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε ξεσκέπαστο σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
ΨΑΡΙΑ
Αστακούς 2 τεμάχια του 1 κιλού κομμένους και σπασμένους ή
Καραβίδες ή γαρίδες 2 κιλά
Ψάρι άσπρο μεγάλο (μπακαλιάρο, σκορπίνες και χρηστόψαρα (από 700 γραμ. το κάθε είδος)
Χέλι (κομμένο σε φέτες 5 εκατοστά πάχος ) 1 τεμάχιο (όχι απαραίτητο)
Μύδια 1 κιλό
Πεταλίδες κομμένες στα δυο 1 κιλό (όχι απαραίτητες)
Ψωμί φέτες 12 φέτες
Στραγγίζουμε την σούπα με τα μικρά ψάρια σε μια άλλη κατσαρόλα και την βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τον αστακό ή τις καραβίδες και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψάρια και το χέλι (αν βάλαμε), μετά από άλλα 5 λεπτά προσθέτουμε τα μύδια και τις πεταλίδες (αν έχουμε) και τα βράζουμε για ακόμη 5 λεπτά. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Αφαιρούμε τα ψάρια , αστακούς, χέλι βάζουμε μια φέτα σε κάθε πιάτο, από πάνω ρίχνουμε την σούπα και μετά τα ψάρια και τα υπόλοιπα θαλασσινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου