Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

TIMBALES ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ BROCCOLI

ΥΛΙΚΑ
6 φλιτζάνια κορυφές από κουνουπίδι
4 1/2 φλιτζάνια κορυφές από broccoli
2/3 φλιτζανιού πηχτή κρέμα
3 μεγάλα αβγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε  σε κατσαρόλα  ή στον ατμό το κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει πολύ.Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε το broccoli μέχρι να μαλακώσει και αυτό.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τη κρέμα, τα αβγά και το αλατοπίπερο.Βάζουμε στο μπλέντερ το κουνουπίδι μαζί με 2/3 της κρέμας και τα κάνουμε πουρέ.
Το ίδιο κάνουμε με τα broccoli και την υπόλοιπη κρέμα.
Βάζουμε το κουνουπίδι σε 8 φορμάκια και από πάνω τα broccoli.Τοποθετούμε τα φορμάκια σε ένα ταψί με νερό (
περίπου να φθάνει μέχρι τη μέση τους) και τα ψήνουμε στη μέση ενός προθερμασμένου φούρνου στους 150 βαθμούς για 25-30 λεπτά  (πρέπει όταν μπήγουμε ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό).
Αν δεν τα σερβίρουμε αμέσως ,μπορούμε να τα κρατήσουμε στο ψυγείο για δυο μέρες
Για να τα ζεστάνουμε ξανά τα βγάζουμε από τα φορμάκια και τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο ρίχνουμε πολύ λίγο νερό και τα ψήνουμε στο φούρνο σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά.

SPICY SAUCE

ΥΛΙΚΑ
60 gr ηλιέλαιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φύλλα σκόρδο
6 κουτάλια σούπας λεμόνι
6 κουτάλια σούπας τοματοπολτέ

2 κουταλάκια γλυκού κάρυ
600 gr μοσχαρίσιο στοκ
ζιγγίβερη-κανέλα
1/2 κουτάλια γλυκού φλαμούρι
1 κουταλιά σούπας chutney

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μέχρι να χρυσίσουν.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για 20-30 λεπτά.

Green tomato chutney

Υλικά 
1 1/2 kg χοντροκομμένες πράσινες τομάτες
1 kg χοντροκομμένα καθαρισμένα πράσινα μήλα
750 gr χοντροκομμένα κρεμμύδια
250 gr χοντροκομμένο σέλινο χωρίς τα φύλλα
115 gr σταφίδες
400 gr ζάχαρη
350 gr ξύδι
2 1/2 κουτάλια του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ζιγγίβερη

Εκτέλεση 
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας αραιά και πού.
Μόλις βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για 3 ώρες περίπου μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο υγρό και το μείγμα να είναι αρκετά παχύ ώστε να στέκεται όρθιο στο κοντάρι.
Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να παχύνει και άλλο το μείγμα για να μην κολλήσει στη κατσαρόλα.
Το βγάζουμε από τη φωτιά και το τοποθετούμε αμέσως σε ζεστά και στεγνά δοχεία σε ύψος 12 cm  από το χείλος και τα κλείνουμε αεροστεγώς.

Γαρίδες με sauce αλλά Parisienne

Υλικά 
60 grβούτυρο
40 grαλεύρι
50grγάλα
2 κρόκους
3-6 κουταλιές κρέμα
λίγες σταγόνες λεμόνι
άσπρο πιπέρι
35 grγραβιέρα τριμμένη
μανιτάρια
γαρίδες

 Εκτέλεση 
Λιώνουμε 60 gr βούτυρο σε μέτρια φωτιά .Μόλις ηρεμήσει ο αφρός, βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι.Το ξανά βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και  για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.Το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 250 gr μείγμα και το γάλα ανακατεύοντας (χτυπώντας).Το ξαναβάζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει και να βράσει.χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 λεπτό.
Ανακατεύουμε τους κρόκους μαζί με 3 κουτάλια κρέμα και προσθέτουμε 2 κουτάλια μείγματος (ζεστά).Χτυπάμε.
Προσθέτουμε άλλα 2 κουτάλια μείγματος, χτυπάμε και ρίχνουμε τα αβγά κρέμα στο μείγμα.
Βάζουμε την σάλτσα στην φωτιά και την αφήνουμε να βράσει για 1/2 λεπτό (σε χαμηλή φωτιά)..
Την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι ,αλάτι και πιπέρι.Αν είναι πολύ παχιά την αραιώνουμε με κρέμα.
Στραγγίζουμε τις γαρίδες και τα μανιτάρια.
Βουτυρώνουμε τα πυρίμαχα μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε τις γαρίδες με λίγη σάλτσα και ανακατεύουμε.Σκεπάζουμε τις γαρίδες με σάλτσα και τυρί και τις βάζουμε στο πάνω μέρος του φούρνο για 10-15', μέχρι να αρχίσει να βράζει η σάλτσα.Το βάζουμε στο grill μέχρι να πάρει η σάλτσα χρώμα που θέλουμε .
Σερβίρουμε αμέσως.