Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΨΗΜΕΝΟ TOFU ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΑ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙ (miso)

4-8 άτομα

ΥΛΙΚΑ
1*300 gr tofu
1 πατάτα
1 μελιτζάνα
σπόροι σουσαμιού
Για τα ζυμαρικά::
85 gr miso
3 κουταλάκια σάκε
3 κουταλάκια ζάχαρη
χυμός από 1/4 λάιμ

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1.Πρώτα πατάμε το tofu σε ένα δίσκο και το τοποθετούμε στο νεροχύτη σχηματίζοντας γωνία,έτσι ώστε τα υγρά να  τρέχουν.Βάζουμε άλλο δίσκο (σανίδα) στην κορυφή του tofu και ένα βαρύ αντικείμενο (π.χ. βιβλίο) για να πιεστεί το tofu και να βγει όλο το ζουμί.Το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά.Κόβουμε το tofu σε 8 τεμάχια το καθένα 1 cm 1/2 λεπτό.
Περνάμε κατά μήκος στο μεταλλικό σουβλάκι, 2 τεμάχια σε κάθε ένα.
2.Βράζουμε τη πατάτα σε νερό μέχρι ωσότου γίνει τρυφερή, αλλά και αρκετά σφιχτή.Κόβουμε σε 8 τεμάχια (2,5 *5 εκατοστά / 1*2) τα οποία είναι 1 εκ, 1/2 πάχος.Κόβουμε τη μελιτζάνα σε 8 ίδια μεγέθη τεμάχια.Τοποθετούμε την πατάτα τη μελιτζάνα (τα κομμάτια )στο σουβλάκι, 2 τεμάχια σε καθένα.
3.Βάζουμε το miso σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατεύουμε το σάκε και τη ζάχαρη.Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, σταδιακά προσθέτουμε 3 κουταλάκια νερό.Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι η σος να γίνει λεπτή.Προσθέτουμε το χυμό από λάιμ και αμέσως τα βγάζουμε από τη φωτιά.Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
4.Ψήνουμε το tofu πατάτας μελιτζάνα κάτω από προθερμασμένο γκριλ η σε φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα σε κάθε πλευρά.Αποσύρεται από τη φωτιά και περιχύνεται την μια πλευρά με dengaku miso.
Ανακατεύουμε με σπόρους σουσαμιού.Βγάζουμε τα σουβλάκια και τα σερβίρουμε ζεστά σε διακοσμητικά φύλλα
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου