Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

PATE DE CAMPAGNE

ΥΛΙΚΑ
Χοιρινό λίπος (αλεσμένο)                           1/2 κιλό
Χοιρινό (αλεσμένο)                                    750 γραμ.
Χοιρινό συκώτι (αλεσμένο)                       750  γραμ.
Μοσχαρίσιο (αλεσμένο)                            250  γραμ.
Βούτυρο                                                       70  γραμ.
Κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)                      15  γραμ.
Συκωτάκια πουλιών (ολόκληρα)                250  γραμ.
Κονιάκ                                                            3  κουταλιές σούπας
Κρέμα διπλή                                             2 1/2 κουταλιές σούπας
Λεμόνι (στιμένο)                                      1 1/2 κουτάλι τσαγιού
Αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)                      1
Αλάτι                                                           1/2 κουτάλι σούπας
Πιπέρι (φρεσκοκτυπημένο)
Ζαμπόν καπνιστό ψημένο(ψιλοκομμένο)     150 γραμ.                    
Χοιρινό λίπος (κομμένο σε λεπτές φέτες)      1   κιλό
Δάφνη (μεγάλο φύλλο)                                    1
Σκόρδο (ψιλοκομμένο)                                1/2 κουτάλι τσαγιού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ανακατεύουμε τα αλεσμένα κρέατα σε μια μεγάλη λεκάνη. Λυώνουμε 40 γραμ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι. Μόλις σταματήσει ο αφρός ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και τα τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να χρυσίσουν.
Τα ρίχνουμε στην λεκάνη με τα κρέατα και ανακατώνουμε . Λυώνουμε 30 γραμ. βούτυρο στο ίδιο τηγάνι και τηγανίζουμε τα συκωτάκια πουλιών για 3-4 λεπτά μέχρι να σκληρήνουν αλλά να παραμείνουν ροζ εσωτερικώς. Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. ρίχνουμε το κονιάκ στο ίδιο τηγάνι και το βράζουμε ανακατεύοντας το με όσα κομμάτια συκώτι έχει μείνει κολλημένο στο τηγάνι.
Μόλις η ποσότητα του κονιάκ μειωθεί περίπου κατά το ίμησι το ρίχνουμε στην λεκάνη με τα κρέατα.
Προσθέτουμε την κρέμα,το λεμόνι,το αυγό , το αλάτι και αρκετό πιπέρι στα κρέατα. Το ζυμώνουμε καλά με τα δυο χέρια και στην συνέχεια το χτυπάμε με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι όλα τα υλικά να είναι καλά ανακατωμένα. Προσθέτουμε το ζαμπόν, και επειδή το μείγμα περιέχει νωπό χοιρινό , τηγανίζουμε μια κουταλιά και την δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιο άλλο μπαχαρικό.
Προθερμένουμε τον φούρνο στους 165 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε το σκεύος του Pate με τις φέτες λίπος με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τον πάτο και τα τοιχώματα του και να προεξέχουν από αυτό. Αν είναι αρκετά μακρυές μπορούμε μετά να τις γυρίσουμε και να σκεπάσουμε με αυτές το Pate , αλλιώς πρέπει να κρατήσουμε μερικές για το σκέπασμα.
Τοποθετούμε το μισό μίγμα στο σκεύος πιέζοντάς το καλά με το πίσω μέρος ένος κουταλιού. Κόβουμε σε ψιλά κομματάκια τα συκωτάκια πουλιών και τα ακουμπάμε κατά μήκος του σκεύους πάνω από το μίγμα. Προσθέτουμε το άλλο μισό του μίγματος. Ισιώνουμε το πάνω μέρος του μίγματος και το καλύπτουμε με τις φέτες που προεξέχουν ή με άλλες φέτες λίπος. Ακουμπάμε ένα μεγάλο φύλλο δάφνης , σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το κλείνουμε με το καπάκι του. Τοποθετούμε το σκεύος του Pate σε ένα βαθύ ταψί και προσθέτουμε νερό μέχρι την μέση περίπου του σκεύους και το φουρνίζουμε για δυο ώρες ή μέχρι ο αφρός που θα βγαίνει να έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο αφαιρούμε το καπάκι , αλλάζουμε αλουμινόχαρτο και το σκεπάζουμε με κάτι βαρύ . Το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε μετά στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου