
- Βούτυρο μαλακό 25 γραμ.
- Γραβιέρα ψιλοτριμμένη 2-4 κουταλιές
- Βούτυρο 40 γραμ.
- Αλεύρι 50 γραμ.
- Γάλα ζεστό 450 γραμ.
- Αλάτι 2 κοφτά κουταλάκια
- Πιπέρι άσπρο
- Αυγά κρόκοι 8
- Αυγά ασπράδια 12
- Γραβιέρα 350 γραμ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Προθερμένουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε το σκεύος ή τα σκεύη του σουφλέ με το μαλακό βούτυρο και σκορπάμε την φιλοτριμμένη γραβιέρα έτσι ώστε να πάει παντού.
Λειώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και μόλις χαθεί ο αφρός ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, χαμηλώνουμε την φωτιά για 1-2 λεπτά. Δεν πρέπει να καεί το μίγμα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν αλεύρι και γάλα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να βράσει και να πήξει η σάλτσα. Βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τους κρόκους, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί ο κάθε κρόκος πριν ρίξουμε τον επόμενο.
Χτυπάμε τα αυγά μέχρι να πήξουν (στο χέρι είναι καλύτερα). Ανακατεύουμε μια μεγάλη κουταλιά χτυπημένο ασπράδι στην σάλτσα και την γραβιέρα εκτός από 2 κουταλιές. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα ασπράδια ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, από πάνω προς τα κάτω. Τοποθετούμε το μίγμα στο σκεύος ή σκεύη 3/4 της χωριτικότητας, και σκορπάμε από πάνω την υπόλοιπη γραβιέρα. Χαράζουμε ένα αυλάκι σε απόσταση 1-2 εκατοστά από το χείλος για λόγους διακόσμησης (2 εκατοστά βάθος). Τοποθετούμε το σκεύος στο κέντρο του φούρνου και χαμηλώνουμε την φωτιά στους 190 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να πάρει καφέ χρώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου